Уникален професионалист! Славиша с революционна постъпка на прощаване с Левски

0
levski slavisha stoqnovich

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев и Славиша Стоянович си стиснаха ръцете в Агия Напа, научи Sportal.bg. Двете страни се разделят по взаимно съгласие, въпреки че сърбинът имаше договор до края на май и искаше да остане начело на 26-кратните шампиони поне до лятото. Новото ръководство на „сините“ обаче има различна визия от тази на Спас Русев, който взе бившия треньор на Цървена звезда в Левски след отпадането в Лига Европа.

Колев, който пристигна в Кипър с новия треньор на тима Георги Дерменджиев, първо се срещна със Стоянович преди следобедното занимание, провеждайки 30-минутен разговор. Директно от него 49-годишният треньор отиде да изведе тима на оказалата се последната му тренировка начело на Левски. Краят на заниманието беше изключително емоционален за сърбина и играчите, като той се разплака, а сълзите си не скриха и част от колегите му и някои от футболистите.

Разчувствувалият се треньор седна да продължи своя разговор след вечерята с Колев, с когото поговориха още известно време и накрая се разбраха.

Веднага след това Стоянович с помощниците му Небойша Милошевич и Енвер Чирич седнаха на една мача с Георги Дерменджиев в компанията на новия силен човек на „Герена“. Досегашният треньорски щаб на Левски и бившият наставник на Лудогорец проведоха разговор, който продължи над един час. На него беше дадена пълната програма на „сините“ за подготовката, както и бе разказано какво е правено досега. Двете страни демонстрираха отличен професионализъм, въпреки че на Стоянович, Милошевич и Чирич не им беше лесно след тази светкавична и емоционална раздяла с Левски. Асен Букарев, който остава помощник, ще бъде основната връзката между играчите и Дерменджиев.

През този век десетки треньори се сменяха в Левски, но за първи път се случва подобно нещо, което е направо революционно. Старият треньор да седне и да говори с новия треньор, който трябва да продължи започната от него работа в подготовката, при това в един хотела с отбора. Няма как това да се е харесало на Стоянович, чийто човешки качества бяха оценени по страхотен начин от играчите, но той демонстрира невероятен професионализъм и даде нужната информация на Дерменджиев, с когото си пожелаха успех в кариерата.

Опитният българин започва авантюрата си начело „сините“, а Стоянович ще води Латвия, където се очаква да бъде обявен за селекционер през март. Той се оказа, че няма предварителен контракт с местната федерация, въпреки множеството писания в балтийската държава, които твърдяха противното. Специалистът обаче бил постигнал принципно споразумение с президента на футболната централа в Латвия Каспарс Горкшс за лични условия, ако не води Левски след лятото, или ако „сините“ му разрешат да води латвийската селекцията за седмица в квалификациите още през март и да напусне „Герена“ в края на сезона.

Така Павел Колев излезе победител от много трудна и рискована ситуация, в която новите шефове се забъркаха сами и можеха още с първия си ход да си отбележат сериозен автогол. Определено идването на доскорошния директор в БФС в пакет с нов треньор без да е говорено на четири очи със стария, който явно е бил сериозно заблуден и бойкотиран през последните седмици от Спас Русев, можеше да изиграе много лоша шега. 43-годишният бивш журналист обаче убеди Стоянович да се разделят но взаимно съгласие, колкото и да му беше трудно на треньора да приема начина, по който се случи всичко това.

Новото ръководство пък влезе в клуба ударно, демонстрирайки, че сериозните промени в структурата на стадион „Георги Аспарухов“ тепърва предстоят.