Тунчев разкри: От доста време имаше уверение, че баражът ще е на 10-и! Важното е в Левски да са отпочинали

0
aleksandar tunchev
Кадър: Арда ТВ

Треньорът на Арда – Александър Тунчев – признава, че събитията с промените в датата за баража за определяне на последния участник в Лига на конференциите влияят на неговия отбор. В крайна сметка той приема фактите без изненада предвид цялостната конюнктура в родния футбол. Специалистът говори за „Мач Телеграф“ преди вчерашната тренировка на тима си. Освен предстоящия мач с Левски, той направи и кратка равносметка на сезона, който Арда изпраща.

– Г-н Тунчев, защо се стигна до драмата около датата за баража?
– Не е моя работа, но със сигурност искам да ви кажа, че договорите с нашите футболисти не са подписвани с по-къс срок, за да се пестят пари. В крайна сметка датите са били съгласувани с БФС. Впоследствие се оказва, че някои срокове не могат да бъдат спазени, за да разчитаме на Тетах и Ласана на 11-и юни. Не е лесно да им се издадат нови документи. Имаше уверение, че мачът ще е на 10-и от доста време насам, но… знаете как е в България. Важното е в Левски да са отпочинали. Съобразяваме се с решенията и ще играем, с който може.

– Все пак има ли вариант тези футболисти да бъдат на разположение?
– Прави се всичко възможно. Дано се получи, но няма много време. Трябва да се знае, че те са преотстъпени при нас още през лятото и договорите са правени в съответствие с датите от БФС. Митингите в София няма как да ги предвидим, а освен това аз не съм разбрал какви точно мероприятия ще има утре (б. р. – днес). Вижте, ние сме концентрирани върху работата си на терена. Пак казвам, ще играем с тези, с които може според правилата и ще се борим до последно. В крайна сметка участието ни в този бараж е бонус за целия клуб и е доказателство за сериозната работа, която свършихме през сезона.

– Като цяло седмото място ли бе максимумът за Арда?
– Не мисля. Щом сме завършили седми, значи това е реалната ни позиция, но разбира се, винаги може и по-добре. В конкретни мачове изгубихме точки, които спокойно можеше да са на нашата сметка. Нямаше да е незаслужено, ако бяхме и в Топ 6. Сега обаче имаме своя шанс да постигнем нещо, което никой не е правил и от позицията на аутсайдер да спечелим баража и да се класираме за евротурнирите. Трябва да изиграем мача със самочувствие и с концентрация и да стигнем до своите моменти. Вярвам, че имаме сили да го направим. Естествено е Левски да е фаворит, но ние ще се опитаме да стигнем до изненадата.

– Искаше ли ви се в последния кръг да се получи обрат и да играете с ЦСКА 1948?
– Сметки не съм си правил. Шансът не беше никак голям това да стане. Условностите бяха големи. Да, да гостуваш на Левски винаги е трудно и може би с ЦСКА 1948 щяхме да имаме една идея по-голям шанс. Те обаче също са сериозен противник, макар да бяхме близо до това да ги отстраним за Купата.

– Левски също има кадрови проблеми…
– Те имат достатъчно добри играчи. Нашата цел е ние да покажем на какво сме способни и да се опитаме да спечелим, по какъвто и да е начин. Ще ни трябва и хитрост за такъв двубой.

– Може ли вече да потвърдите, че ще останете в Арда и за новия сезон и правите ли планове?
– Имам договор и от последния ни разговор с ръководството по темата разбрах, че ще продължа да си го изпълнявам. Плановете обаче ще станат по-сериозни след мача. Със сигурност ще е предизвикателство да получим право за участие в Лига на конференциите. Дано! При всички случаи обаче ще трябва да надградим над постигнатото. Да направи още по-добър отбор и да преследваме и по-високи цели в новия сезон.

– Как ще коментирате развръзката в битката за титлата?
– Драматично беше! Добре е за футбола ни, че шампионът този път не беше ясен до последния кръг.