Този Левски чакахме!

0
marin petkov patrik gabriel galchev
Снимка: levski.bg
-

Ето този Левски чакахме – със сигурност голяма част от сините фенове са си казали това след гръмкото 4:0 над Арда на „Георги Аспарухов“ в събота вечер. Дошло след голове на четирима различни играчи и доближило тима на 4 точки от ЦСКА-София.

По-важното обаче е друго – Левски изглеждаше точно така, както трябва на „Герена“. Да грабне противника от първата минута, да го сдъвче и накрая изплюе, докато е загубил всякакви съпротивителни сили. Точно това се случи на кърджалийци, които още до 10-ата минута можеха на три пъти да вадят топката от мрежата си, но го направиха само един път – след изстрел на Марин Петков в 9-ата.

Дотогава агресивната игра на сините, включваща постоянна въртележка на местата на нападателите, зави главата на гостите. А след всяка следваща атака от страничната линия Николай Костов усилено жестикулираше кой накъде и точно кога трябва да тръгне, за да бъде разкъсана отбраната на опонента. Не е случайно, че това бе най-ранното попадение на Левски у дума през сезона, предишното най-бързо бе в мрежата на Локо Пд, дело на Кристиан Димитров след корнер в 14-тата. При Николай Костов Левски до този момент не бе упражнявал такъв начален натиск. Да, сините вкараха рано и в първия пролетен кръг на Пирин. Ако трябва да търсим някакви паралели с мача в Благоевград, ще ги намерим. И безспорно трябва да отчетем, че отборът се справи много по-добре с тактическите изисквания, влизането на бековете в центъра на терена и постоянната ротация в нападение. На „Христо Ботев“ тимът също откри резултата след тъч, както бе и срещу Арда. Седмица по-рано преди почивката Патрик-Габриел Галчев удари греда от свободен удар, но този път топката спря в мрежата. Тогава в края Фабио Лима стреля силно с левачката, но бе отказан от Ковальов, а сега Анатолий Господинов капитулира. Срещу орлетата Цунами направи най-слабия си мач, а сетне този с Арда бе сред най-силните му. Преди седмица Ел Джемили отнесе зверско конско от разбеснелия се Костов и бе заменен на почивката, а с Арда безспорно бе най-креативният играч. И тогава, и сега Марин Петков не спря да тормози отбраната на противника и отново реализира.

Всъщност още първият гол във вратата на кърджалийци направи така, че всичко да се нареди в полза на сините. Половин час преди началото на мача отново бяха опънати големи транспаранти срещу мажоритарния собственик Наско Сираков. Но когато играта е завладяваща и интересна, на трибуните са като юмрук и скандират заедно – така бе през 90-те минути срещу Арда.

Много хубаво не е на хубаво, са казали хората. Така бе и с Левски срещу Арда и показва, че тимът се развива, но има много неща за подобрение. Просто защото до 50-ата минута гостите спокойно можеха да вкарат три гола. Но този път Пламен Андреев не трепна нито веднъж и заслужи похвала за представянето. Ако не бяха точните му намеси до почивката, то мачът можеше и да стане съвсем друг. В Благоевград с първата си по-остра атака противникът стигна до голово положение, направи го и Арда, но не го вкара. На „Христо Ботев“ Асен Митков сътвори две ужасяващи грешки, довели до попадение в мрежата на Пламен и червен картон на Кордоба. В събота вечер той допусна идентични, но стражът ги покри. А Костов му отдели цяло прекъсване на играта, за да му обясни в кои рискови зони повече да не подава при дадени ситуации.

Добрата новина – трима от юношите на Левски спокойно можеха да са Играч на мача – за такъв бе избран Галчев, който вкара и направи асистенция (б.а. – нямаше да е незаслужено дори Ел Джемили да бъде такъв). Притеснителното е, че сред тях е и вратарят Пламен Андреев. Сините обаче вървят във възходяща линия. И трябва максимално да се възползват от добрата си програма в следващите 4 кръга. Направят ли го, до края на сезона ще е интересно.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“