Ти да видиш! БФС избира новите селекционери на България по немски модел

0

БФС смята да използва изпитания немски модел при избора на нови национални селекционери, съобщава „24 часа“. Отдавна традицията в Германия е следващият треньор на представителния тим да е този на младежкия. Като обикновено дори той е помощник при мъжете. Идеята дошла заради изключително тежката ситуация в националния отбор през 2020 година, която завършихме без победа в официален мач и на 68-о място в световната ранглиста. В Европа вече сме в долната половина на ранглистата.

Радуканов пред KOTASPORT: Знаете ли критериите, по които се избира национален селекционер? (ВИДЕО)

Шефовете на БФС ще дадат отбора на Александър Димитров, като и без това повечето играчи от неговия тим отиват при мъжете, независимо от това, че са още млади. В световните квалификации ще имаме тотално нов отбор, като от досегашния едва ли ще бъдат викани повече от двама-трима. Единственият сигурен е Божидар Краев, който в последните мачове не играе за датския шампион „Мидтиланд“.

Така младежите трябва да бъдат поети от Ангел Стойков. Бургазлията обаче имал доста колебания за това. При това положение има голяма вероятност там да отиде наставникът на „Добруджа“ Светослав Петров. В момента Стойков води набори 2002 и 2003. Той и Петров започват да учат за лиценз „Про“ от януари, след като се справиха с изпитите в треньорската школа. При положение че Стойков се съгласи да поеме младежите, на неговото място ще дойде бившият защитник на „Славия“ Йордан Петков, който води набори 2004 и 2005 г.

Илиан Илиев каза поема ли националния отбор

В останалите възрастови групи нямаме сформирани национални отбори. Така например при набор 2006 има два, които са на Западна и Източна България. Единият се води от рекордьора по титли с различни отбори в България Стефан Колев-Менгеле, а другият от четвъртия в света Георги Георгиев-Гецата. За разлика от почти всички останали европейски страни, България няма сформиран и отбор за набор 2007 г.

На последното заседание на изпълкома на БФС бе даден мандат на временния президент Михаил Касабов да вземе решение за националните селекционери и на следващото заседание те да бъдат избрани. Идеята да се търси чужденец е била отхвърлена веднага, защото се е преценило, че при такива резултати нито един качествен треньор извън България няма да се съгласи да поеме мъжкия отбор. Нашите влязоха във Втора дивизия на Лигата на нациите благодарение на резултатите на Петър Хубчев и веднага изпаднаха след само две равенства под ръководството на Георги Дерменджиев. Извоюваният отново по времето на Хубчев шанс за класиране на европейско първенство се изпари още в първия двубой срещу Унгария в София.

Националите завършват годината като 68-ми в света

Сега от март стартират световни квалификации, където сме в една група с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва, което означава отново трудни мачове. Поне ще е интересно на президента на ФИФА Джани Инфантино, който призна, че нашата група му е най-интересната в нея, защото е събрала страните на сърцето му – Италия и Швейцария. А първите ни мачове са точно срещу тях в София, стана ясно от програмата на квалификациите.