Тъжна вест! Почина легенда на родния баскетбол

0
1527523452svesht

На 93-годишна възраст ни напусна една от легендите и основоположничките на големите успехи на българския женски баскетбол през 50-те години на миналия век – Калинка Симанова-Тотева.

Родена в Нова Загора на 21 юни 1926 г., тя играе баскетбол от 1940 до 1959 г. Носи екипа на „Раковски“, РР-43, „Спартак“ и „Локомотив“ (София). Неизменна част от женския национален тим от създаването му през 1942 до 1956 г., като 12 години е негов капитан. Два пъти остава на крачка от медалите на европейските първенства – през 1952 и 1956 г.

Симанова-Тотева (с топката на снимката) е едно от момичетата, които изиграват първия мач на националния отбор на страната ни – през 1943 г. в Будапеща.

Шампионка е на България 7 пъти и носител на Купата на България през 1951 г.

„Европейска титла, европейски купи, олимпийски медали, световна слава – във всичко това е вградена сянката на едно поколение, което неизменно и справедливо свързваме с името на Симанова“, пише в една от книгите си популярната журналистка Надежда Богданова. В текста си журналистката продължава: „Не е необходимо човек да рови много в старите вестници – още от първите страници ще го погледне тя. … Който я помни от игрището, ще я познае и без името, което почти никога не липсва в заглавията под рубриката „Баскетбол“. Симанова, Калинка, Киро. Който не е виждал как играе, е изпуснал поне десет от главните букви в азбуката на големия ни женски баскетбол.“

Животът й е изцяло свързан с баскетбола – съпруга на друга легенда на играта у нас – Константин Тотев. Нейната дъщеря Иванка Тотева пък от години е част от екипа на световната баскетболна федерация ФИБА.

Опелото ще се състои на по-късен етап, когато най-близките й хора успеят да се приберат в България.

Екипът на БФБаскетбол изказва своите дълбоки съболезнования на близките и роднините на Калинка Симанова-Тотева!

Поклон пред вечната й памет!