Тъжна вест! Почина голямо име на родния спорт

0
1522848952svesht

На 83-годишна възраст вчера почина дългогодишният председател на БФ Бадминтон проф. д-р. Пюзант Касабян, съобщават от родната централа.

Касабян е роден на 12 януари 1941 г. в град Хасково. През 1970 година завършва Висшия медицински институт „Ив. П. Павлов“ в град Пловдив със специалност „Хуманна медицина“, а през 1977-а и Висшия институт по физкултура (днес НСА) със специалност „Тенис“ и „Педагогически профил“.

Работил е като лекар в Спортен диспансер-Хасково. Бил е генерален секретар и дългогодишен председател на БФ Бадминтон, член на Управителния съвет на Международната федерация по бадминтон и член на Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ „Ив. П. Павлов“. През 1967 година става шампион в първия републикански турнир по бадминтон с Академик Пловдив. През 1969-1989 година е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб Хасково, 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти е носител на купата на Република България. От 1972 до 1992 година е старши треньор на националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на Олимпийските игри в Барселона 1992.

Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.

Проф. д-р. Пюзант Касабян е първият „Почетен гражданин на град Хасково“. Званието му е присъдено през 2000 година.