Тъмни облаци около Зингаревич! Какво ще се случи с Ботев?

0
Снимка: botevplovdiv.bg

Четири ареста тази седмица и обвинения за участие във въоръжена организирана престъпна група, потвърждават сериозността на ситуацията в ПФК Ботев (Пловдив). При спецоперация на пловдивската полиция бяха задържани двама полицейски служители и лице на име Въльо Петров, който през последните месеци се представя за шеф на охраната на футболния клуб и е близък до президента на „канарчетата“ Антон Зингаревич и дясната му ръка Александър Ослан. Арестуван е и шефът на новата охранителна фирма „Ботев гард“ Милен Христов Стоянов, пише trafficnews.

 

Прокуратурата съобщи, че е привлякла към наказателна отговорност четири лица за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров (49 г.), са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от септември до ноември 2023 г. на територията на Пловдив и Димитровград.

 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на МВР в Пловдив – полицаят Галин Колев и Милен Христев, собственик на „Ботев гард“, са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР в Пловдив, са повдигнати обвинения само за изнудвания.

По делото е установено, че обвиняемите са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева. Те са принудили със сила и заплаха и лице от фенската маса на футболен клуб от Пловдив свободно да изразява мнението си по въпроси за футболната политика на този клуб, съобщават от прокуратурата.

Освен това предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, свързани с незаконно притежаване на боеприпаси и неоторизирано боравене с полицейски знаци.

Във вторник полицаи с качулки са извели Въльо от къща в Браниполе, в която живее под наем и са му сложени белезници. Паралелно с това е задържан полицаят от Първо районно Галин Колев, който също живее в Браниполе. В ареста е и Мартин от Трето районно, който също е свързан с наказателната бригада, която от няколко месеца действа в клуба.

 

Въпросният Въльо е водач на наказателната бригада, известен като „Батальон 12″. Пред фенове на „жълто-черните“ той се представя, че е от ДАНС, в други срещи, че е от военното контраразузнаване, а пред някои се представя и като собственик на охранителна фирма. Въпросният Въльо се хвалел с контакти на ниво „президентство“ и дори демонстративно привиквал началника на сектор СПС Красимир Антонов. Срещу него тече разследване във връзка с нападение и обири на бежанци. Това обаче не му пречи да парадира с власт и контакти и безнаказано да въвежда в Пловдив практики от 90-те години. Движи се с Майбах, което показва, че услугите, които предоставя явно са добре платени, очевидно с парите на футболния клуб. За Петров има сведения, че се занимавал с трафик на бежанци, грабежи, рекет и изнудване на бизнесмени в района на Димитровград. През годините той е бил в редица ъндърграунд групировки, като сред тях са и тази на покойния Ангел Личкана.

Мартин Стоянов е управител на фирмата, която отговаря за сигурността на футболния клуб – „Ботев гард“. Тя е собственост на „Професонален футболен клуб Ботев“, който е собственик на отбора. Създадена е на 11 ноември 2023 със 100 лева капитал.

Другият задържан – Галин Колев от Първо районно също е активен участник в наказателната бригада. Той е замесен в няколко случая, в които тартори на агитки от Ботев са „респектирани”. Те са били бити и заплашвани, че ако не подкрепят настоящото ръководство на клуба, ще бъдат арестувани и смачкани. В няколко мача полицаят е забелязан в ложата на Зингаревич, като според очевидци го придружавал заедно с екипа, който го охранява. Разследването трябва да изясни за кого всъщност работи Колев – за полицията, като частна охрана на Зингаревич, като охрана на Въльо или нещо друго.

През декември trafficnews подава сигнал на тел. 112, след като на мача с Пирин (Благоевград) въпросният полицай охранява Зингаревич в лоби бара на стадиона. Сигналът обaче не е проверен на място.

Парадоксалното е, че въпреки серията публикации в пловдивския сайт, три месеца по-късно от страна на Вътрешна сигурност няма активност по изнесените факти. Проверка все пак бе образувана през декември, но тя е по-скоро формална. Дали причина за това е близкото приятелство между началника на отдела Александър Семерджиев и бащата на третия задържан член на групата – Мартин Ламбрев, който е следовател във Военна прокуратура или информацията е подценена, засега не е ясно, пише още изданието. Проверка е образувана на по-късен етап.

Всъщност Вътрешна сигурност би трябвало да проверя информацията за полицаи в охраната на Зингаревич още след първата публикация на 6 ноември 2023 г. Но това очевидно не се случва. Не се случва и след втората публикация – на 14 ноември. След поредния сигнал, че Галин Колев охранява Зингаревич, през декември, по нареждане на директора ст. комисар Георги Чергов, започва вътрешна проверка. Тя е разпоредена на Икономическа полиция. Въпреки, че сигналът на тел. 112 е подаден на 25 ноември 2023 г. , информация за случилото се е потърсена от trafficnews eдва на 3 януари 2024 г. Ден по- късно на вр. изп. началник на ИП Георги Боюклиев е предаден видеозапис, на който се вижда полицаят Колев в ложата на Зингаревич. Mесец и половина по-късно дори и при най-добро желание, полицаите няма да могат да свалят записи от камерите на стадиона, които да показват какво точно прави Галин Колев в свитата на сина на руския олигарх.

В крайна сметка във вторник, 23 януари, полицаите и Въльо Петров са задържани от Криминална полиция по следствено дело, наблюдавано от Окръжна прокуратура. Това означава, че има разпитани свидетели пред съдия, които са дали достатъчно данни, на базата, на които да бъде образувано следствено дело. Обвинението потвърждава и информацията, че тартори на фенове са били притискани да следват линията, зададена от ръководството на клуба и да не поставят под съмнение негови действия.

След публикациите в другите пловдивски и национални медии за арестите на Въльо и другите свързани с наказателната бригада на Зингаревич, в групите в социалните мрежи на Сдружение ПФК „Ботев” се е разразила и сериозна дискусия. Изненадващо обаче в нея участие не са взели най-активните коментатори в нея, сочени за близки на Антон Зингаревич. Обичайно те изпращат линкове с разкритията на тrafficnews, като го сочат за „платени” или „фалшиви новини”, бранейки Въльо и другите от наказателната бригада. Други членове на сдружението вчера са задали въпроси към тримата дали и тези публикации са „платени” или „фалшиви”, но другата страна е имало само мълчание.

Макар верните на собственика на Ботев, членове на сдружението да са знаели за всички репресии и насилие над емблематични фенове на „канарчетата“, те са продължавали да демонстрират близки отношения с него.

Всъщност арестите на тримата е само върха на айсберга. За съжаление, Пловдив е един от градовете, в който въпреки санкциите на Европейския съюз, през последните няколко години системно влизат руски капитали под благовидния предлог, че се инвестира в спорта.

Наскоро Зингаревич оповести, че заемите на компанията му към клуба са за над 10 милиона лева. Ботев обаче е като черна дупка – финансови отчети за дейността на дружеството липсват, никой не знае как се харчат парите, които поне на хартия влизат в клуба.

Според започнати обаче, част от тези пари отиват за създаване на фракции от проруски настроени фенове, които освен да защитават собственика на клуба, в бъдеще могат да бъдат използвани в различни ситуации – при протести, за създаване на безредици и пр.

Другата руска връзка в Ботев е сивият кардинал“ Александър Ослан – стар приятел, свързан с няколко фирми в оръжейния и транспортния сектор, както и управител на семейната компания „Ослан инвест“. Той е и зет на бивш служител на Държавна сигурност с прякор Митко Генерала. В поредица от статии trafficnews показа с факти и снимки как Зингаревич си прави частна армия по модела на „Вагнер”, като освен хора с криминално минало, използва и действащи полицаи от пловдивската полиция.