Тактиката на Люпко: Вкарай и затваряй!

0
liupko petrovich

ЦСКА-София не върви добре в първенството, но въпреки това отборът е на 5 точки от върха на класирането, което е добър атестат при толкова много вересии до момента. Това, разбира се, се дължи и на грешките на преките конкуренти, а „червените“ със сигурност трябва да скъсят дистанцията, за да започнат да играят по-спокойно занапред.

Какво обаче прави впечатление? ЦСКА-София на Люпко Петрович се опитва да играе
изключително пестелив футбол, без да разпилява излишни сили. В някои мачове се получава, в други – не, но отборът не изневерява на стила си. Вероятно треньорът няма много голямо доверие на футболистите си, защото „червените“ не са опитвали да се надиграват в нито един мач досега. Те започват да го правят, едва когато изостават в резултата и нямат друг избор, както стана на дербито с Левски.

В много мачове ЦСКА-София играе така, сякаш знае, че все някак ще вкара в един момент. Отборът почти винаги пропуска първото полувреме, в което съперникът по правило е по-активен, а след почивката тимът на Люпко Петрович тръгва напред, но не смело, а пак с идеята по-скоро да не стане нещо непоправимо отзад.

Тактиката на сръбския треньор е „вкарай и затваряй“. С други думи, в момента, в който ЦСКА-София отбележи и поведе в резултата, играчите получават команда „назад“ и се прибират и бавят топката дори срещу далеч по-скромни съперници. Няма как това упорство да се харесва на публиката, която е свикнала отборът й да продължи да вкарва, когато съперникът е свалил гарда, а те да викат „още, още“.

Именно това е и причината головата разлика на ЦСКА-София след 9-ия кръг да бъде 13:11. Отборът е един от слабо резултатните – с най-лоши показатели в Топ 5, а в същото време допуска и повече от на мач, което е много лоша статистика. „Червените“ никога не са имали толкова нефелна голова разлика, дори и в сезоните, когато са започвали кошмарно със серия от загуби. До момента ЦСКА-София има 4 победи срещу само 1 загуба за шампионата, но всичките успехи са само с гол разлика, докато загубата от Черно море беше с 2 гола пасив (1:3). Тимът често си играе с огъня и няколко пъти вече се опари. Въпреки че засега пораженията не са сериозни, с подобна тактика ЦСКА-София няма да устиска до края. И нещо трябва да се промени бързо.