Страшно предсказание за кораба на Домусчиев

0

Григор Здравков от Легия „Антимафия“ коментира пред ПИК случая със задържания за трафик на кокаин в Ирландия български кораб „Верила“.

Цензурира ли се информацията, възможно ли е корабособствениците братя Домусчиеви от Параходство „Български морски флот“ да не са знаели за товара, дали за пратката има политическа протекция и била ли е тя доза за коледния купон на ПП-ДБ, коментира антимафиотът.

– Г-н Здравков, поне на пръв прочит изглежда като че ли фактологията около ареста и задържането на кораба „Верила“ е ясна.

Знаем за курса – Бразилия, Канада, Ирландия, едва ли при този мащаб от един тон чист кокаин намерените 300 или 500 кг са от съществена разлика, чухме за разпита на 17-те българи и един украинец, за технологията сандвич с поплавък. Може ли обаче да има цедка или медийно ограничаване заради разследването или по други извънследствени причини?

– Всичко, което съм чел, е в западните издания, защото тук всичко е копипейст. Не виждам нещо, което да не е ясно. Но още е прекалено рано. Още не са свършили огледите на кораба.

Едно е повече от ясно, че превозът на кокаин, който е затрупан с плочи – дали са въглища или жита, това е стар номер. Идеята, която е по-различна, е, че няма директен курс към Европа. Не мога да коментирам защо.

Предполагам, за да изглежда дестинацията Канада, което е глупаво, защото първоначалните документи са от Бразилия. Общо взето е това.

Второ, няма капитан на кораб, който да си позволи да си купи 500 кила кокаин. Не знам в Канада дали е имало товаро-разтоварни дейности, дали само са досипвали, или вадили. А и още не е излязла чистотата на кокаина. Предполагам, че е 96,6 и нагоре. След анализ ще бъде установено точно къде е произведен – дали е Колумбия, дали е Боливия. Още е малко рано за сериозен анализ.

А това на кого е „Български морски флот“, няма никакво значение. Т.е. – сигурен съм, че до месец някой ще бъде думнат. И тогава ще разберем кой е бил поръчител на тази голяма пратка.

Проблемът е, че ирландците хващат наведнъж примерно половин тон, а за миналата година в Ротердам са хванали 100 тона, докато в България говорим за 10 кг. Виждате каква е разликата в мащаба на реализацията.

– При това положение може ли действително Ирландия да е била крайната дестинация? Или оттам има предистрибуция за вътрешността на Европа? И възможно ли е наистина Домусчиеви да не са знаели, и ако има някой думнат, да е някой от тях?

– Не бих коментирал по една единствена причина, тъй като официалният им бизнес е прекалено голям за такава сделка.

Второ, съгласете се, че ако имате 30 автомобила и ги отдавате под наем или ги менижирате и единият от водачите реши да се напие или да прекара малко амфетамини, не е задължително вие да знаете. Това, което ме притеснява, е, че пратката е доста голяма и пътят на кораба е доста разширен. Обикновено практиката е курсовете да са по-къси като точки за товаро-разтоварна дейност, защото и там работи формулата за чета с предател.

– Да допускаме ли тогава, че е имало внедрен агент или просто певец от палубата?

– Елементаризирам, но не кучето Ханс е намерило кокаина, ами е било предварителен сигнал, което вече променя нещата.

– А ако Домусчиеви не са знаели с оглед на мащаба на техния бизнес, може ли капитанът да не е бил информиран какво се качва на кораба му?

– Това е малко по-дълъг разговор, но ще ви напомня, че Бразилия винаги е била една от дестинациите за големите пратки кокаин към Европа. Второ, във всяко пристанище има зони на сигурност. Затова малко съм учуден как някой може да качи един тон кокаин. Но пък чисто физически, ако погледнете, това не е чак такъв обем. Превърнете го в чували по 50 кг цимент и ще добиете реална представа за какво става дума.

Доколкото разбрах, кокаинът е сложен по средата и е затрупан с жито или нещо подобно. Но няма как толкова скъпа стока да стои без наблюдение и по време на пътя по някакъв начин. Затова съм скептичен, че който и да е от кораба не е знаел.

– Може ли да има рационално зърно в лансираните вече версии, че тази случка, поне по отношение на България, няма как да е станала без политическа протекция. Може ли този кокаин да е бил за коледното парти на ППДБ, примерно?

– Не знам за каква политическа протекция може да става дума, ако правиш транзит от Бразилия за Ирландия, за Европа, закъдето е бил този кокаин, ама може би след седмица до две е редно да се проведе такъв разговор, защото е нужно време за анализ. Сега всичко е в сферата на пишман анализаторите и пренаписаните стари статии. Конкретиката е, че има хванат кораб с кокаин, който е собственост на БМФ.