Страшно е! Ледена драма за Петър Стойчев на Антарктида

0
15427958322

Първото по рода си организирано състезание по плуване във водите на Антарктида беше отложено с няколко дни заради разпаднал се ледник и появилите се огромни парчета ледени късове на мястото на старта. Петър Стойчев заедно с още 15 състезатели от 9 държави, пети ден са на Седмия континент в очакване на плувния маратон с дължина 1000 метра.

„Добре сме, но в объркана ситуация. Не знам защо трябваше да ходим толкова далеч към южния полюс, но това решение на капитана и организационния комитет е малко странно. На работната среща, която имахме в Пунта Аренас ни беше съобщено, че там където отиваме е спокойно и във водата няма лед. Лично капитанът ни показа локацията, която е на 3072 километра от пристанището в Чили и в района на „Съюз на ледниците” в Антарктида, но при пристигането ни се оказа, че се намираме в залив, който е пълен с лед. Нещо като ледена каша. Абсолютно невъзможно за плуване“, разказа Петър Стойчев.

 

„Всички, които отговарят за нашето състезание са добре запознати с района и бяха силно учудени, че според последните сателитни снимки там е чисто от към лед, но вероятно няколко часа преди нас се е разпаднал айсберг или ледник и е надробил водата. Можеше да не изминем толкова път и да попаднем в тази ситуация, но нищо вече не може да се направи. Със сигурност състезание ще има, в момента се правят нови изчисления за мястото на старта. Успях да измеря температурата на водата. Точно минус 1.4 градуса. На въздуха е минус 3.7 по Целзий, но постоянно духа силен вятър“, добави плувецът.

На борда на кораба са пътували и наши изследователи, които са слезли на остров Ливингстън, където се намира българската полярна база, но за съжаление никой от другите пасажери не е успял да стъпи на брега.

„Много ме хвана яд, че не ми дадоха да сляза и да разгледам базата. Видях я само от кораба. Имаше вълнение и лодките свалиха нашите специалисти, а мен не ме качиха. Било от съображение за сигурността ми. Вероятно са прави, но надали друг път ще имам този шанс. Българските изследователи са изключително позитивни и добри хора. По-приятно беше като имаше и още българи на кораба, но в крайна сметка за друго съм дошъл на другия край на света. Здрав съм, в добро настроение и чакам да кажат кога ще бъде състезанието. Красотата, която виждам като природа и айсберги не може да се опише. Невероятно място, пълно с живот под водата и пингвини на сушата. Поздрави на България!”, каза още по сателитния телефон Петър Стойчев.