Стойчо Стоев и Тодор Янчев: Новият ръководител на БФС трябва да работи, за да измъкне българския футбол от дупката

0

Стойчо Стоев и Тодор Янчев бяха специални гости в студиото на предаването „Арена спорт“ по БНТ, в което двамата футболни наставници говореха за предстоящия Конгрес на БФС, ситуацията в националния отбор, битката за титлата в Първа лига и други важни теми.

Стоев и Янчев се обединиха около мнението, че новият ръководител на БФС трябва да се съсредоточи върху това да извади футбола ни от тежката положение, в което се намира вече толкова години.

„Най-добрият фаворит да спечели Конгреса е промяната, която всички ние очакваме. Трябва вече да се стъпи здраво на земята и оттам да започнем да градим. Ако няма промяна, българският футбол ще стигне нивото на аматьорския, където хората работят нещо и в същото време играят между другото“, заяви клубната легенда на ЦСКА.

„За развитието на детско-юношеския футбол слушаме вече в продължение на 20 години. Всичко там ми се струва твърде политизирано и единствено за печелене на гласове. Основната роля за развитието на ДЮШ имат самите клубове, а не БФС. Той може да даде преференции, които да улеснят работата на отборите, но те трябва да развиват ДЮШ. Аз съм съгласен с Тошко, че човекът, който застане начело на БФС трябва да работи, за да излезем от тази дупка и да не дава празни обещания. Дано да се види някаква постепенна промяна, за да видим качествени български деца по терените“, допълни бившият нападател на Локомотив Сф, който триумфира с „железничарите“ в турнира за Купата на България през сезон 1981/82.

Двамата старши треньори споделиха още очакванията си и за развитието на националния отбори при Илиан Илиев с огледа равенствата срещу Сърбия и Унгария в края на миналата година и предстоящото участие в Лигата на нациите, където сме в една група с Люксембург, Северна Ирландия и Беларус.

„Преди време бихме казали, че шансовете ни в тази група са големи. Хубавото е, че при Илиан се видяха промени във футбола, който играе отбора и за мен той изглежда по-приемлив. Играчите се опитват да играят по-офанзивно и на мен това ми допада. Искрено им пожелавам успех оттук нататък. Прави му наистина чест на Илиан, че се съгласи да поеме отбора в такъв труден момент. Не се притесни, въпреки че знае, че резултатите могат и да не са добри. Смятам обаче, че прекалено много критикуваме нашите футболисти. Ние си знаем нашето ниво и трябва да бъдем по-реалистични с оценките на базата на него. Вижда се обаче, че тези играчи могат да дадат по-различно лице на този отбор и дано успеят да се класират на някой форум“, коментира Стоев.

„Сърбия и Унгария ще играят на европейското първенство през това лято, така че положителните резултати срещу тях трябва да помогнат за надграждането в националния отбор. Футболистите получиха нужното самочувствие от тези два мача и вярвам, че могат да покажат още по-добро лице в Лигата на нациите“, продължи Янчев.

Българските специалисти обърнаха внимание още и на битката за титлата в Първа лига, като очаквано поставиха сред фаворитите Лудогорец и ЦСКА-София, но също така не отписаха временния лидер в подреждането след края на есенния полусезон Черно море.

„Лудогорец играе на три фронта и това може да окаже някакво влияние, защото направиха много изходящи трансфери и загубиха дълбочината в състава си. Като цяло обаче те разполагат с достатъчно качествени футболисти, така че не очаквам да има някакво голямо отражение чисто спортно-технически. Черно море е приятната изненада на сезона дотук и също е сред фаворитите за първото място. Друг въпрос е дали ще могат да издържат до края на първенството, защото ги очаква тежка пролет. При тях също така липсва тази дълбочина в състава им“, смята бившият наставник на Лудогорец и Черно море Стойчо Стоев.

„Едни и същи отбори разполагат с необходимия капацитет, за да се борят за първото място всяка година – Лудогорец, ЦСКА и Левски. Почти целият ми живот премина в ЦСКА и обичам този клуб. В ЦСКА 1948 работех за кратко време, но им пожелавам успех в първенството“, заяви Тодор Янчев.