Стефан Яръмов с любопитни разкрития как е открил Кирил Десподов (ВИДЕО)

0
kiril despodov

Директорът на школата на ЦСКА-София Стефан Яръмов разкри любопитни подробности около откриването на таланта Кирил Десподов. Специалистът, който беше в основата на успеха на ловешката школа, сега работи на „Българска армия”. Амбициите и желанието му да развива младите играчи не е стихнал, напротив.

Стефан Яръмов разкри какво отличава детско-юношеската академия на ЦСКА-София от останалите в страната в предаването „Домът на футбола”.

„От една страна съм доволен, но от друга имах желание Кирил Десподов да остане в ЦСКА да помогне да станем шампиони. Но той отива в първенство от Топ 4. Кирчо го заслужава, с държанието си, с игрите си. От колко години не е правен трансфер на наш футболист в първенствата от Топ 4”, сподели шефът на школата на „червените”.

„Аз съм убеден, че е имало оферти и по-добри от тази. Но знам, че г-н Ганчев обича да лансира футболистите си в големи първенства. Аз съм убеден, че ако Кирчо покаже добри игри, той ще бъде привлечен и от още по-голям италиански отбор.”

„Познавам го много добре. Той от 10 години и няколко месеца работим заедно. Мисля, че Каляри е подходящ за него отбор, тъй като неговата сила са бързината, скоростта и играта един на един, и това е един отбор в златната среда. Смятам че ще пасне на стила на игра на отбора, тъй като ще има повече пространства и той ще може да разгърне играта си”, каза още Яръмов.

„Кирчо има един брат Димитър, който е 2 години по-голям от него. И той също беше привлечен в академията на Ловеч. От него разбрах, че има брат, който е започнал в академията на Пирин Благоевград. Играехме дублиращи отбори в България. Играхме с тях в Сандански и навръщане бяхме поканени от един родител от наш футболист – Венци Бенгюзов. Бяхме поканени в Кресна да направим един обяд – човекът да почерпи, че синът му е подписал професионален договор. И там се видяхме с баща му на Кирчо Десподов. Говорихме за малкия. Обясних му, че ще разуча как стоят нещата. Аз имам много приятели в България и така правим селекцията. Казаха ми за Кирчо, че има много качества, но е буен характер. Аз харесвам точно такива буйни характери. Привлякахме го и през 2008 година дойде в Ловеч, и започна да тренира.”

„Видях едно високо, слабичко момче, което не се страхва да мечтае и да играе футбол. Тренира с 2 години по-големи от него. Той е един от малкото футболисти, които не е играл никога в юноши. Той премина директно в U19. Това е политиката на г-н Ганчев – тези, които са по-добри да играят с по-големи, за да може по-бързо да достигнат по-високо ниво. Но основно качествата му са бързина и че той обича футбола. Не се страхува да играе футбол, той е перде и може да се надиграва с всеки един футболист.”

“Разбрах още когато беше на 13-14 години. Големите футболисти си личат точно в дербитата, които играят. Той се бори с Левски, Разград, Морето. Той се бореше и бележеше и донесе не една и две титли и купи на своите отбори”, продължи разказа си Яръмов.

„Той е много първичен – каквото му е на сърцето това му е и в устата. В тренировките се раздава на 100 процента. Не се крие от натоварвания. Има си и своите слабости. Той много рано навлезе в мъжкия футбол само на 15 години и половина. През тези години той доказа, че наистина желае да се труди и да се развива. В последната година и половина под въздействието на брат си и на приятелката си той възмажа, стана наистина мъж.”

Какво се е променило с времето, какво се търси днес в младите таланти, Стефан Яръмов разкрива рецептата: „Съвременният футбол е една битка. Ако нямаш характер, няма как да оцелееш. Това търсим и във футболистите вече. Дори да кажат нещо, за което после да съжаляват, но те трябва да живеят за отбора. Истината е само една – само с характери може да се успее.”

„Много често се чувахме и си пишехме с него. След мача в Рига се чухме с него, когато той изпусна дузпа, но след това вкара петата решителна. Съгласете се, че много малко хора биха се съгласили да бият пета дузпа след пропуск. Това говори, че той е страхотен характер. Убеден съм, че в първите кръгове ще се отрази липсата. Но ЦСКА разполага с 20 и няколко футболисти – и има кой да го замести. Когато те търсят от чужбина трябва да отидеш, защото това ще се отрази и на националния отбор. България е имала успехи, когато нашите футболисти играеха в чужбина. Виждате, че има 4-5 отбора, но останалите се затрудняват. Сигурен съм, че ако беше останал щеше да помогне, но неговата форма щеше да спадне.”

„ЦСКА е един от малкото клубове, които не разчитат на никаква помощ. Всичките пари идват от собствениците ни – Ганчев и Инджов. Само преди няколко месеца бяха заплатени 8 милиона за емблемата – а това са 20 терена, ремонти, ново общежитие. Ние се самоиздържаме, нямаме държавна помощ, на нас не ни пращат хора, които да инвестират в отбора, въпреки че може да не са му фенове. Така е и в цял свят. Като искаш да се смаоиздържаш – създаваш и развиваш футболисти и ги продаваш.”

„Не е на върха, защото ЦСКА е като едно прохождащо дете. Ние искаме да се борим с една добре смазана машина, която има много преимущества – на добри футболисте, на добре изграден отбор и товва, че в много редки случаи са ощетявани. Това обезверява футболистите. Аз давам добра оценка на отбора. Това, което липсва, е духът – срещу Левски и Разград. А това, което може да вдигне отбора са мачовете с Левски и Лудогорец.”

„Може да стане шампион ЦСКА, ако първенството ни е нормално. Виждате Байерн Мюнхен, Манчестър Сити хегемони, но губят точки. Само в България определени отбори не губят точки. Въпреки че губят на полувремето. Не зная на какво се дължи – може би на добра подготовка. Докато не завърши първенството надежда има – сега има да играят по още 2 мача, виждам че Левски започва да се стабилизира. Истината е, че трябва да си гледаме нашия отбор, ако ние играем добре другите отбори ще се съобразяват с нас.”

„Ние започнахме един процес, който в Ловеч беше изграден до съвършенство. В ЦСКА заварихме една школа, която беше изпуснала всички кадърни деца. Има деца, които играят в Левски и в Разград. Нашата цел беше да възвърнем доверието на децата. Тук се работи доста професионално. Намалихме децата, оставихме само най-качествените. Тук децата не заплащат такси, имат осигурена екипировка. Докато бяхме в Ловеч направихме трансфери за нас 25 милиона на наши играчи. Задачата на ЦСКА е същата. До 4-5 години 80% от футболистите да са от нашата школа. Радвам се, че треньорът на мъжете взе трима юноши от школата. Единият Мартин Смоленски получи шанс да играе срещу Динамо Киев – той е само на 15, а беше титуляр. Йоан Бауренски имаме също и още няколко деца. Това е бъдещето – да произвеждаме футболисти, които да играят, да правят цска шампион и да отиват в чужбина след това.”

„Ние не правим мащабни селекции. Моите желания са да се вземат футболисти само от София и ако има някой на национално ниво – тогава да се взема. Има 2-3 момчета, които имат същите качества като Кирчо и от нас зависи да ги развием. Имена няма да споменавам, защото те са деца. В България има много добри школи. Прекрасни условия има Септември, Левски, Ботев, Черно море, но истината е, че няма деца. Ако се върна 10 години назад и вземем набора на Миланов, Недялков, Славчев, тогава децата бяха повече мъже. Нямаше толкова много контузии. Сега не зная от храната ли е, какво ядат децата. Сега започнаха много проблеми с кръстни връзки. Ние поемаме всичко за децата – лечение, операции. Ние не сме като някои други клубове да изтъкваме какво правим. При нас се искат няколко неща, за да си в ЦСКА. Да си лоялен и да играят най-добрите деца. Тези неща, ако се спазват съм сигурен, че до 1-2 години ще имаме много голяма група деца, която да навлезе в мъжкия футбол”, завърши Стефан Яръмов.