Стартът на Пирин Ултра 2018 събира най-добрите бегачи в света

0
15385852612

Тазгодишното издание на ултрамаратонa Пирин Ултра събира елита на световния Скайрънинг, а на старта на състезанието застават общо 260 участника от 22 страни. Късата дистанция – 66 километра, която стана осми финален старт в дисциплината Sky Extra от Световните серии по Скайрънинг е с 4200 метра положителна денивелация и лимит за преминаване на разстоянието 16 часа.

Стартът ще бъде даден на 6 октомври в 8:00 часа сутринта, а старт/финалът ще бъде на централния площад в Банско. Участниците на дългата дистанция – 160 километра, пък ще стартират на 4-ти срещу 5-ти октомври, точно в 00:00 часа, отново от централния площад в Банско. Те ще имат на разположение 50 часа, за да преминат трасето.

Пирин Ултра логично е определян като най-тежкото планинско състезание, провеждано у нас.

От центъра на планинското градче, всички състезатели ще се отправят към върховете и долините на Пирин. Екипи на 9 подкрепителни пункта (х. Безбог, х.Демяница, х.Пирин, х.Беговица, х.Синаница, х.Загаза, с.Сенекос, х.Яворов, х.Бъндерица) ще подпомагат бегачите в битката с трасето и безмилостния терен.

Официалното откриване на ултрамаратона ще се състои на 5 октомври, като церемонията по откриването съвпада и с празника на град Банско. Като част от празничната програма, ще бъдат представени и елитните атлети, които ще вземат участие в състезанието. Пере Аурел, Дмитрии Митаев, Даниел Юнг, Рагна Дебац и Хилари Джерарди са само част от имената, които пристигат в България, за да се изправят пред предизвикателствата на Пирин планина. Водещата българска състезателка Антония Григорова също ще вземе участие в надпреварата.

Официални делегати и фотографи от Световната федерация по Скайрънинг пък ще са част от гостите на състезанието.

Движението на всички участници ще бъде следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в Банско, посредством GPS система за проследяване. Онлайн, движението на бегачите ще може да се следи и на официалния сайта на състезанието тук. На старт/финала ще бъде обособена и Експо зона, където водещи български и чуждестранни компании в света на аутдор спортовете, ще представят своите продукти и услуги.

Награждаването на призьорите по трасето на късата дистанция – Migu Run Skyrunner® World Series Pirin Ultra 2018, ще се състои на 6 октомври от 18:00 часа на централния площад в Банско. По време на церемонията, ще бъдат наградени и победителите във финалното класиране за сезона в дисциплината Sky Extra.

Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през септември 2016 г. Тогава на старта застанаха 44-ма участници. Второто издание на състезанието през 2017 г., събра над 140 бегачи от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе чувствително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. Третото си издание, българският планински ултрамаратон ще отпразнува вече като част от световното ниво.