Стадион „Варна“ напредва, до година може да е готов на груб строеж

0
stadion varna
Снимка: skyscrapercity.com
-
-

Бавно, но славно. Така напредва строежът на новия стадион „Варна“ в морската ни столица, чиято първа копка бе направена през далечната вече 2007-а. По проект той трябва да е за 22 441 зрители и на него да играят домакинските си мачове местните Черно море и Спартак, а дори и националният тим.

В последната година при изграждането на съоръжението обаче се забелязва сериозен напредък, посочва „Тема спорт“. В момента готови на груб строеж са две трибуни и половина. Очакванията са, ако продължи да се строи в същото темпо и няма прекъсвания, до 12 месеца стадион „Варна“ да е завършен на груб строеж с 4 трибуни. По проект и четирите ще са с козирки, английски тип. Два от секторите – условно А и В, ще са на два етажа, а тези зад вратите – Б и Г – ще са на един.

Разбира се, до цялостното завършване на стадиона остава още немалко работа, но вече започва да се оформя по-ясна картина за мащаба му. Включен е и 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли. Там нещата бяха започнати най-рано и отхвърлени като работа.

Още преди около четири години тогавашният представител на Общински съвет в дружеството „Спортен комплекс Варна“ Димитър Карбов каза, че 2/3 от дейностите по строежа на съоръжението са завършени. Тогава той заяви, че работата върви към финализиране на проекта. Посочи обаче, че цялостното изпълнение на техническата част зависело от това дали са осигурени нужните средства. Именно затова нямало как да се спазят първоначално обявените срокове за финализиране на проекта.

В дружеството „Спортен комплекс Варна“ Община Варна притежава 35%. Останалите акции са собственост на „Химимпорт“ АД. Явно обаче в последно време са намерени средства, защото нещата изглеждат все по-добре и по-добре. Въпросът е да няма спирания, както се случваше на няколко пъти през тези вече 16 лета от първата копка.

loading...