Спешно заседание на шефовете на Европейското Таекуон-До

0
taek2

Спешни промени и стриктно изпълнение на разпоредбите, реши изпълнителният борд на Taekwondo Europe на извънредно заседание в Атина. Никаква прошка към нарушителите на правилата на бойните изкуства и „затваряне на очите“ пред нарушенията, са част от решенията взети от европейското ръководство на таекуондо.
На заседанието, свикано от президента на Taekwondo Europe – Сакис Прагалос, бяха призовани само вицепрезидентите на европейската централа и офиса на президента. Извънредно бяха поканени и Али Сагиркая – член на изпълнителното бюро на World Taekwondo и Александър Минев – член на правната комисия също към World Taekwondo.
Нови отговорности и задължения, но и нови възможности, бяха обсъждани на заседанието. Целта е отново таекуондо да бъде не само спорт, но и бойно изкуство. За основно задължение на националните федерации, бе отредено засилването на контрола над работата на членовете си, включваща интензивна комуникация между ръководство и родители. При всяко несъответствие с правилата и нормите на таекуондо, федерациите са длъжни да информират европейската и световна централи и да прилагат съответните санкции към нарушителите.
Ръководителите на европейското таекуондо се споразумяха за стартиране на „Олимпийската програма ‘24“, обвързана с участието на Олимпийските игри през 2024г. в Париж и за прилагане на подкрепа към страните без представители на Игрите до момента.
Изискването за интензивен обмен на информация чрез социалните платформи на федеративно ниво цели, както популяризация, така и пълна информираност на родителите за ангажиментите и задълженията на треньорите към техните деца. Тази мярка, борда счита и за превенция от злоупотреби с доверието на настойниците на трениращите.
Създаването на ранглиста за кадети и юноши, също бе тема, която залегна в дневния ред на заседанието. Експериментално тя ще стартира още тази година, а през 2020г и официално.
Европейската централа твърдо подкрепи решението на World Taekwondo – всеки който не спазва етиката и правилата на бойните изкуства, не спазва ангажимента и заобикаля задължението ученическите и майсторските степени да бъдат 100% контролирани от националните Федерации, да бъдат строго наказвани, включително да им бъде търсена и правна отговорност. При възникнало нарушение, провинилият се ще бъде докладван незабавно във всички централи на таекуондо. Тази година ще бъдат разгледани всички прецеденти, а от другата ще стартират наказателните процедури.
Във връзка с активиране на работата с Европейските институции бе ангажиран Слави Бинев в качеството му на Президент на ЕU Taekwondo, с цел по – задълбочено взаимодействие със страните членки на EС за развитието на олимпийското таекуондо. Той пое отговорността да съдейства максимално активно и в организирането, и реализацията при употреба на европейски средства в полза на спорта, и в частност таекуондо, като основна олимпийска дисциплина в света на бойните спортове.Поради обема и важността на дневния ред, и с цел маскималната прецизност на вземането на решенията, изпълнителният борд на Taekwondo Europe ще продължи да заседава до понеделник.