Спас Русев сключи невероятна сделка! Продаде баровски хотели в София

0
spas rusev 5
-
-

Телеком бизнесът е по-атрактивен от хотелския. Или поне такава явно е оценката на бившия царски лобист Спас Русев, който е и собственик на ПФК Левски.

Най-големият акционер в БТК стана един от четиримата претенденти за покупката на Telekom Albania. Той кандидатства за албанския телеком самостоятелно, а не през БТК, като за подобна инициатива най-вероятно е необходим свеж ресурс. А за набавянето му собствеността в петзвездни хотели, намиращи се в идеалния център на София, би могла да е от полза.

Кандидатурата на Спас Русев за телекома е била предшествана от оттеглянето му като съсобственик в хотела на пл. „Народно събрание“ – InterContinental (бившия Radisson). Там Русев си партнираше с основателите на „Винпром Пещера“ – Антон Щерев и Атанас Петров. С тях той беше в съдружие и в друг петзвезден софийски хотел – Hilton, който също преди няколко години премина изцяло в ръцете на пловдивската група. Сега с оттеглянето от InterContinental на практика Спас Русев се разделя с хотелския бизнес в София.

Рокади на пл. „Народно събрание“

Основателите на „Винпром Пещера“ и Спас Русев действаха съвместно при покупките на петзвездни хотели в София. И Radisson, и Hilton първоначално имаха чужди собственици. Първи собствеността си смени именно Radisson Blu. При сделката през 2012 г. за купувач се сочеше Спас Русев, като той, синът му Евгени и адвокатът му поеха ръководството на компанията заедно с представители на пловдивската група. После Спас Русев излезе от борда, но синът му остана в управлението.

Настоящото финално оттегляне на Спас Русев от InterContinental може да бъде индиректно проследено през рокадите, които са настъпили в дружествата по веригата на собствеността. Хотелът е в акционерното дружество „Интерхотел гранд-хотел София“. То е 97% собственост на „Уърлд трейд къмпани“. В края на март Евгени Спасов Русев е освободен като член на съвета на директорите на „Уърлд трейд къмпани“.
На 1 юни 2018 г. адресът на управлението на „Уърлд трейд къмпани“ е променен от пл. „Народно събрание“ в София на бул. „Дунав“ 5 в Пловдив, където е и регистрирана „Галакси инвестмънт груп“. А на 4 септември Евгени Русев е освободен като член на съвета на директорите и на „Интерхотел гранд-хотел София“.

Еднолично напред

Преди едноличен собственик на капитала на „Уърлд трейд къмпани“ беше регистрираната в Самоа Gort Hotels (Guernsey) Ltd. Там съотношението на участие между собствениците на „Винпром Пещера“ и Спас Русев беше в неизвестна пропорция. В някакъв момент още преди края на 2017 г. Gort Hotels (Guernsey) Ltd. e придобита изцяло от лихтенщайнската Rasasso Anstalt. А впоследствие Gort отпадна по веригата на собствеността, като Rasasso директно става акционер.

Сега от „Галакси инвестмънт груп“ потвърждават пред „Капитал“, че вече имат пряк едноличен контрол над Rasasso Anstalt. „Както е видно от публичните документи, „Галакси инвестмънт груп“ ООД има пряк едноличен контрол над „Расасо анщалт“, което през дружеството „Уърлд трейд къмпани“ ЕАД притежава мажоритарен дял в „Интерхотел гранд-хотел София“ АД – собственик на хотел InterContinental“, отговориха от „Галакси инвестмънт груп“ на „Капитал“.

От компанията не коментираха цената на сделката. Самият Спас Русев не потвърди официално пред „Капитал“ излизането си като собственик, както и причините за избора да се раздели с актива.

loading...