„Синя Приказка“ пред KOTASPORT: Със Сираков начело, Левски е най-далеч от задкулисието в последните 10 години!

4
Снимка: levski.bg
-
-

Една от най-популярните страници във Фейсбук, предназначена за феновете на Левски, безспорно е „Синя Приказка“. Харесвана от едни и най-меко казано недолюбвана от други, но изключително четена. Страницата набра сериозна популярност с точните новини, които дава за столичния гранд. Това от своя страна породи не една и две спекулации около самоличността на администратора, стоящ зад нея. KotaSport.com се свърза със „Синя Приказка“, за да потърси отговори на някои въпроси около личността на администратора, а също така и по други любопитни теми.

Пред нас админът на „Синя Приказка“ се представи като Божидар Илиев.

Нека започнем от там – кой/я си?

Аз ръководя страница. Фейсбук дава такава възможност да си я именуваш както искаш. Още преди 6-7 години, като я създадох, реших да е “Синя приказка“, защото това е най-радостният период в новата история на Левски. Ако четете внимателно мненията на феновете в нея, би трябвало да сте забелязали, че 99% от тях не ги интересува моята самоличност, а само информацията и гледната ми точка. Дори нещо повече – призовават ме никога да не се разкривам.

Пред нас се представи като Божидар Илиев, но, разбира се, ние няма как да бъдем сигурни дали това е истинското ти име. Затова и ще попитаме – близо ли е до истината, че зад профила се крие една от дъщерите на Наско Сираков или поне негов/а роднина или приближен/а?

Това, че съм бил жена го измислиха едни фенове, наричащи себе си организирани. Какви ли не версии развиваха. Сега са се спрели на тази, че съм бил дъщерята или жената на Сираков. Пълни лъжи. Нямам нищо общо с тях, нито пък със Сираков. Но тази версия им е удобна на НКП и СЗ, защото така се открива още една линия, по която да атакуват Сираков, както и да го играят жертви, че клубът чрез страницата водил войни с тях. Аз съм сигурен, че Сираков е чул за пръв път за страницата ми преди 3-4 месеца, когато Васил Колев бил поставил въпроса на среща с него. Това самият Колев го казва в свой пост във Фейсбук. Между другото, Васил Колев говори за ментета, за налагане на юноши, за алтернативни начини за изкарване на пари. Той беше в УС преди няколко години. Да сте видели да е докарал пари в клуба от алтернативни начини? Чакаше и той заедно с тогавашните ръководители да им спуснат спонсори, а тогава както помним добре ги спускаха всеки месец и дори чорбарите ни се подиграваха, че от толкова спонсори нямаме вече място по екипите. А относно ментетата, тогава бяха в изобилие и то все скъпоплатени, а пък юноши въобще не се налагаха. За разлика от сега, когато е пълно с юноши, налагат се и някои от тях е видимо, че търпят развитие.

Откъде тогава толкова достоверна информация?

Информацията е навсякъде, стига да умееш да я улавяш и набавяш. Но извън философските разсъждения, аз съм израснал във футболни среди. Познавам доста футболни хора, които са в “кухнята“ на събитията. В България всичко се знае, особено около голям клуб като Левски. И ако си в такива среди, не е трудно да разбереш какво се случва по даден казус или тема. Аз съм давал на страницата си информации и новини и по времето на Васил Божков, Спас Русев и Иво Тонев. Така че съвсем не е от сега, както се опитват да внушат някои, за да им вървят по-горните версии, които споменах.

Защо е необходима враждата с НКП и София Запад?

Аз лична вражда с НКП и СЗ нямам. Но като всеки фен, искащ доброто на Левски, няма как да не видя вредите, които са нанесли тези фенове през годините. Няма смисъл да ги изброявам, всички ги знаят и помнят. Няма как да не направи впечатление, че през годините мнението на тези фенове за дадено ръководство зависи от това дали са им обслужени интересите. Самият Васил Колев в чат с представител на Ултрас Левски признава, че за НКП и СЗ преди всичко е собственият им интерес в Левски. Мълчаливи и тихи бяха при Тонев, нещо повече – подкрепяха го, а тогава се трупаха дългове и клубът записваше резил след резил. В началото при Русев малко се надигнаха, но след като им обеща да им даде фен магазина и млъкнаха. Същата работа и когато дойде Божков – в началото вой срещу него след като им взе дадения от Русев магазин. Не знам дали знаете, но след това Божков им се реваншира като им вдигна парите за охрана чрез анекс. Сега при Сираков сами видяхте – в началото се снимаха с него, подкрепяха го, защото мислеха, че ще могат да го контролират и ще им играе по свирката. След като Сираков не им прие исканията, за една вечер от г-н Сираков, стана “Раев“, “комарджията“ и т.н. И това продължава вече цяла година.

Добре де, ама аз лично не вярвам, че фен на Левски ще иска навреди на клуба. А НКП и София Запад са такива. Отделно от това двете организации са провеждали не една и две благотворителни акции в полза на Левски и „сини“ инициативи, турнири и т.н. И в тази връзка звучи малко прекалено за всичко все те да са виновни. Също така, съгласи се, че пък не изглежда логично Васил Божков да им е вдигнал парите за охрана, а след това на срещата при Бойко Борисов да заявят, че не са там, за да защитават корпоративни интереси. Освен това, не се подведоха и по призивите за протести срещу отнемането на бизнеса на Васил Божков.

При тях всичко е интерес – имат клуба за бащиния. И от там вече се появяват тези вреди, когато даден собственик им забави дадени плащания или пък не им ходи по свирката. Трябва ли да давам примера със Сиони? Всеизвестно е, а и самият Батков го е казвал, че тогава е имало забавяне на пари от него към феновете и затова се получиха онези лумпенщини. Обслужен ли им е интересът, всичко е тихо и кротко. Не е ли обслужен, както е сега при Сираков, се започва през ден с постове във Фейсбук с внушения за кражби, тото и какви ли не още типично интригантски похвати. И не ме разбирайте грешно, никога не съм казвал, че само те са виновни. Разбира се, най-големите виновници Левски да е в това състояние са собствениците и ръководителите, които са го управлявали последните 10-11 години. Но голяма част от тези собственици и ръководители бяха подкрепяни именно от НКП и София Запад. Относно анекса, с който Божков им вдигна парите за охрана, това е факт и може да попитате някого от ръководителите на Левски. Дори мисля, че самият Павел Колев го беше споменал на една пресконференция. Вижте, това че Божков им е вдигнал парите за охрана са дребни неща в сравнение с позицията им при събитията около него и не търсете връзка между двете неща. На база зависимостите си, те нямаше как да застанат срещу властта.

А защо се захвана да враждуваш и с колеги – журналисти?

Може би имате предвид журналиста Желю Станков, защото аз конфликт с други ваши колеги нямам. Този човек е преписал от мен десетки новини. И в същото време го виждам под разни публикации във Фейсбук да хули и иронизира страницата ни. От там се появиха и тези конфликти. Не е нормално да преписваш новини от нас, а след това да плюеш по страницата. Това е липса на възпитание, меко казано, както и на морал, който при него явно е в минимални стойности. След това забелязах в някои негови публикации некомпетентност и съм обяснявал как стоят нещата по дадения казус. Няма как хората да не са забелязали, че е хлъзгав доста и не му е проблем да е като фурнаджийска лопата. Помним преди години какви неща говореше за НКП и СЗ, а сега е пръв техен защитник. Същата работа и със Сираков – години наред го защитаваше, а сега откакто дойде се обърна срещу него. Явно е повлиян от нещо или пък иска да е в тон с приятелите си от Тръста и НКПСЗ. Според мен се е получил и личен конфликт между него и Сираков и това също се е отразило на новите му позиции срещу него. Да намесваш личните си отношения в професионалната работа, не говори добре и е много примитивно.

За Желю Станков имам коренно различно мнение. На първо място е изключителен професионалист и като такъв смело заявява мнението си и го отстоява. А това, че то не се харесва на всички, е напълно нормално. Все пак – колкото хора на земята, толкова и мнения. Мисля, че му прави чест, че зад всичките си материали застава с името си и лицето си. Това е неговата истина по даден казус, изказва си я гласно. Критикува градивно, което мисля, че е от полза за критикувания. Отделно, не е тайна, че е левскар. Не е ли време да се спрат враждите и конфликтите, граничещи с войни, между левскарите? Не трябва ли всички да гледат и действат в една посока – спасението на Левски? Не трябва ли в тази най-меко казано критична ситуация за Левски, да се загърбят еготата и личните конфликти? Възможно ли е според теб да има такова обединение – НКП, София Запад, Ултрас Левски, „Синя Приказка“, както и всички останали фракции и фенклубове, за да могат общите усилия да помогнат решително на Левски?

Уважавам мнението ти за Желю Станков и няма да го оспорвам. Аз нямам проблем с това какво пише, още по-малко пък с критиките му. Там нещата се получиха единствено от това, че взема новини от нас, а в същото време плюе страницата. По цял ден във Фейсбук с моята страница се занимава. И другото е, че по някои теми, които назовах по-горе, си е обърнал коренно мнението, което лично според мен не е на база убеждение, а на нещо друго. Иначе, няма спор, че се случва понякога като анализ на нещата да има и добри попадения.

И все пак – възможно ли е обединение?

Не знам какво на практика имат предвид тези, които често говорят за обединение. Всеки е различен и мисли различно, други пък си гонят някакви техни интереси. Затова за мен обединението трябва да означава следното нещо – ходене на стадиона, както и купуване на членски и абонаментни карти. Около това трябва да бъде обединението. Особено в този най-тежък период от историята на клуба.

Говориш постоянно за лични интереси, най-вече що се отнася до НКП и София Запад, а замеси и името на колега. С оглед на това, че досега не си отправил никаква критика към Наско Сираков, обаче също така може да се предположи, че и ти имаш такива, свързани с настоящия собственик. Как би отговорил на това?

Името на колегата ви го намесих, защото вие ме попитахте и аз ви отговорих на какво се дължи леката драма, която се оформи там. Ако той не беше плюл по страницата, аз изобщо нямаше да се занимавам с него. А за личните интереси на НКП и София Запад, те не са просто само лични, а са подплатени с финасови искания. И понеже все ми искат доказателства, затова и публикувах онзи прословут доклад изпратен до Васил Божков и Георги Попов. Там ясно се вижда при Спас Русев какви суми са получавали някои от тези фенове, а след това при Божков ви уверявам, че са по-големи. Ясно лъсва лъжата и на бившия маркетингов директор Тодор Минев, който разправяше, че работи за нула лева, а в документа се вижда, че всеки месец му е превеждана сумата от 6 хил. лева. Но това само малка част от нещата. Имам предчувствие, че по-нататък ще излязат и други неща, за по времето на Божков например и анексите, за които ви бях споменал. Както и за едни по-стари времена, когато Тръст Синя България и НКП и бяха в УС. Колкото до мен, аз финансови претенции към Левски нямам, нямам лични интереси и си пиша това, което мисля. Това, че не съм отправил нито една критика към Сираков не е много вярно. Например като взеха Славиша Стоянович за треньор, написах, че това е грешка на Сираков и излязох прав. Още като дойде Сираков, написах публикация, че поради всичките обстоятелства, че само той си заложи главата и дойде да прави нещо, липсата на пари, липсата на спуснати спонсори, и това, че НКП и СЗ са срещу него, аз поне през първата година от управлението му ще бъда по-мек. И докато не се намери нормално дългосрочно финансиране не бих тръгнал да скачам на ръководството, защото ми е напълно ясно в каква ситуация са. През годините, аз когато е идвал нов собственик винаги първата година съм му давал нещо като картбланш, въпреки че за всички през последните 10 години съм бил наясно по каква линия са в Левски и горе-долу какво ще свършат. Една от болните ми теми, може би сте забелязали в страницата, е налагането на юноши. При Божков това започна да се прави, и беше една от причините и към него да бъда по-мек и дори да го подкрепям. Сега при Сираков юношите са още повече и няма как да не подкрепям това.

Защо не се получиха нещата с Диксън?

Няма спор, че в цялата ситуация с него имаше съмнения. Важното беше хората в клуба да изпипат добре нещата и тогава да решат дали да действат, или не. И по моя информация са ги изпипали – договорът, който са изпратили на Диксън, е договор, който изцяло защитава интереса на клуба и гарантира, че Диксън ще осъществи намеренията си. Явно този добре изпипан договор от страна на Левски, не се е харесал на Диксън и виждаме, че той излезе с позиция, че иска да му изпратят нов договор. Явно нещо го е притеснило. Твърде много са станали съмнителните обстоятелства около него. И скоро ще започнат да излизат странни факти и обстоятелства около проверките, направени в хода на преговорите от хората в клуба. По-важното в случая е да се случат нещата с останалите спонсори, с които се преговаря и да се подсигури един нормален бюджет. Оттам – нататък хората в клуба са наясно какво да правят. Целият хаос в момента е заради липсата на финанси. Да ви кажа и още нещо – на всеки е ясно, че последните 10 години Левски е бил в обсега на задкулисни кръгове, които спускаха собственици. В момента със Сираков начело, Левски е най-далеч от тези кръгове спрямо последните 10 години. Затова и толкова трудно става финансирането, но ако левскарската общност изтърпи, и най-важното Сираков да изтърпи, то бъдете сигурни, че малко по малко клубът ще започне да се стабилизира. Самият Сираков каза, че трябват 3 години да се завърти колелото, защото Левски е на дъното, дори под него. Лошото е, че тези задкулисни кръгове и техните инструменти от организираните фенове, работят вече цяла година клубът да не избяга от досегашния обсег, Сираков да се провали с намирането на финанси, и клубът да си продължи по старата схема, в която и задкулисието и някои фенове са доволни, защото при нея те получаваха всичко, което поискат, но Левски страда и се разсипва. За НКП и СЗ няма да говоря, те са ясни и са си поели тази линия на поведение още когато Сираков дойде. Искам обаче да призова всички фенове на Левски да се обединят и да помогнат на клуба с каквото могат, както са го правили и досега. Клубът е пуснал членски и абонаментни карти, а магазинът е по-зареден от всякога и то при положение, че пари няма, но са измисли начини как да го заредят. И един ден, когато Левски се стабилизира и започне да успява, те ще са герои и ще са горди със себе си, че са били с клуба и ръководството във времето на най-тежкия период от историята му. Всички видяхме миналата година, че никой не искаше акциите и да поеме отговорност за клуба. Само Сираков си заложи името и авторитета, воден единствено от емоцията си към клуба. Може би на Сираков не му е силата като собственик, но други желаещи нямаше и това, че не се скри и дойде да се опита да направи нещо, е достоен акт за уважение. Същото важи и за изпълнителния директор Павел Колев. Той спокойно можеше да си тръгне като част от екипа на Божков, Попов и Ганев, които след тогавашните събития си тръгнаха, но той остана и продължи да се бори за оцеляването на клуба. И той, и Сираков, не са безгрешни, със сигурност са правили и грешки, но в последната една година единствено те и екипът им се стремят Левски да продължи съществуването си в тази безпрецедентна ситуация. Досега никога не съм подвеждал хората и затова страницата е толкова рейтингова. И сега им обещавам, че нещата ще се случат, но бавно поради редица фактори и обстоятелства, които влияят на намирането на финанси…

Между другото видях информация, че Диксън отказал да сложи подписа си под договора, изпратен му от клуба, защото ръководството са завишили предварително договорения годишен бюджет за клуба от 10 на 12 милиона долара, както и гарантиране с някакви имоти. Това са пълни измислици, особено за първото. Парите са били договорени точно както са в договора, а Диксън дори в процеса на разговорите се е изхвърлял и с по-високи числа и са хвърчали някакви милиони. В изпратения от Левски договор има клауза, че при неспазване на инвестиционните намерения от Дискън може да се търси компенсация, включително и с личното му имущество. Както казах и по-горе, договорът е бил изцяло в защита интереса на клуба и е гарантирал, че Диксън трябва да направи тези инвестиции, за които говори. И това вероятно не му се е харесало, и затова вчера пусна това изявление, че договорът е бил неконструктивен. Договорът беше перфектно изпипан, но Диксън е нямал тези намерения, за които говореше. И много правилно Сираков прекрати преговорите. Очаквам сега да започнат поръчкови внушения как от Левски били виновни и изтървали такъв голям бизнесмен, нищо чудно типично по бай ганьовски да се прокара дори тезата, че са го изнудвали…

KotaSport.com предоставя право на отговор на всяка страна, която се чувства засегната от интервюто!

 

loading...
5 2 votes
Article Rating
4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
фен
фен
2 години по-рано

Синя сказка е създадена на 16.10.2017 г. Тоест преди 3 години и 8 месеца. Защо лъже , че страницата е на 6-7 години? И за много други неща лъже

фенка
фенка
2 години по-рано
Reply to  фен

То и ЦСКА-СОФИЯ София е създаден 1921-ва в Ловеч, ама те твърдят, че са създадени 1948-ма в София. С други думи, това което е в момента, си има предистория. Понякога не много лицеприятна.

blue
blue
2 години по-рано
Reply to  фен

защото първо е създадена затворената група Синя приказка – без цензура, от същия Божидар, на 13 октомври 2015 г., т.е. преди почти 6 години

Андриан
Андриан
2 години по-рано

Скалъпено интервю. Явно всичко е на лична основа. Синя сказка е вредна за левскарщината.