“Син” триумф преди 35 години: В странен финал, наречен банкет с водка “Средец” и кашкавал “Витоша”

0
kupa na balgariq trofei 1
-

На този ден точно преди 35 години се играе един от най-странните финали за Купата на България. Тогава няма Левски, няма ЦСКА. Има Витоша (като питите кашкавал по онова време) и Средец (като популярна тогава марка водка). Няма вече и федерация по футбол. Има БФС. С решение на Секретариата на ЦК на БКП и последвалото го постановление 52 от 25 юни 1985 г. на Министерския съвет е премахнат всякакъв ведомствен статут на клубовете, заличават се привилегиите на играещите за тях. Вече няма футболисти офицери от армията и Държавна сигурност, с пагони от Строителни войски, мними миньори и стругари седми разряд. Учредяват се нови клубове на териториален принцип и се преминава към професионален футбол, макар и от социалистически тип.

През сезон 1985/86 г. (след скандалния финал помежду им през 1985-а) сини и червени с новите си имена минават по трънлив път, губят позициите си на фаворити в първенството, преживяват криза на идентичността си, но агитките им така и не скандират натрапените названия Витоша и Средец както им се иска на партийните велможи. А турнирите за купите стават естествен пристан за амбициите им за нови трофеи, въпреки че репресиите срещу тях продължават.

На 27 април 1986-а на терена ги няма точно 11 от участниците в злополучния финал за купата месеци по-рано между същите съперници, разтърсил из основи футбола ни. Срещата е пропусната от Христо Стоичков, който още е със спрени права. Заради санкциите в състава на Левски не са Емил Велев и Емил Спасов, а в единия и другия лагер отсъстват по четирима национали, готвещи се за световното – Боби Михайлов, Петър Петров, Наско Сираков, Божидар Искренов от сините и Георги Димитров, Радослав Здравков, Стойчо Младенов, Лъчезар Танев от армейците.

На терена ги няма и зарядът, напрежението, провокациите и откровените грубости от предишния финал, получава се мач, на който е извадено жилото. Зевзеците се шегуват – Левски и ЦСКА направиха футболен банкет с водка “Средец” и кашкавал “Витоша”, на който душата на компанията бе централният нападател на сините Михаил Вълчев, вкарал 2 гола за своите. В края “сметката” за банкета плашат червените, които губят с 1:2./ “Тема спорт”

loading...
#
предишна статияИ Мартин Петров подкрепи Бербатов: Време е за промяна!
Следваща статияБивш капитан на Дунав с първи гол в Косово