Ще потънат ли „червените“ в тихите „бели“ води

0
Снимка: cska.bg

Задава се столично дерби между ЦСКА-София и Славия, което на пръв поглед изглежда като по-лесен тест за „червените“. След трите гостувания на Локо (Пловдив), Етър и Черно море, от които отборът на Милош Крушчич се върна с приличния актив от 6 точки, сега предстои завръщане на стадион „Българска армия“, макар и срещу доста неудобен съперник.

Всъщност, ако върнем лентата в последния месец и половина, отборът на Славия е спечелил 13 точки от последните си 6 мача, докато ЦСКА-София е взел с точка по-малко (12) за същия период. Вярно е, че „червените“ имаха 2 домакинства и 4 гостувания през това време, а „белите“ имат 3 мача у дома и 3 навън, но едното им домакинство е срещу Левски, което не прави програмата им непременно по-лека.

ЦСКА-София гостува на Берое, Локо (Пловдив), Етър и Черно море, като първите мачове навън завършиха със загуби, но тенденцията е на вдигане на отбора при Крушчич и последните 2 мача са 2 победи с голова разлика 6:0. Домакинствата на тима срещу непретенциозните Царско село и Витоша също не бяха проблем и донесоха още 6 точки и 7:0 голова разлика.

Пътят на Славия в последния месец и половина е далеч по-дискретен. „Белите“ обаче имат само една загуба в последните 6 мача и тя дойде именно в дербито с Левски. Дори тогава поражението бе оформено в последния четвърт час, като дълго време тимът на Златомир Загорчич изглеждаше способен да отмъкне точките на „сините“. Само преди броени дни Славия спря и серията на Локо (Пловдив) от 6 поредни победи. Вярно, направи го по непривлекателен начин в среща с 2 дузпи, но това не омаловажава умението на тима да постига своето. „Белите“ също имаха мачове с Царско село и Витоша, спечелени икономично с по 1:0, но в същото време имаха гостувания и на Ботев (Пловдив) и Берое. Впечатляващо е, че столичаните победиха и на двата стадиона – съответно с 1:0 и 2:1 и поне в Стара Загора постигнаха това, което не бе по силите на ЦСКА-София, загубил на стадион „Берое“.

Ясно е, че ЦСКА-София е фаворит на „Армията“ утре. Заради традициите, моментната форма, публиката и възхода при Крушчич. Славия обаче е сред най-неудобните съперници на тима, който миналата година спечели срещу ЦСКА-София на „Васил Левски“ с 1:0, а на старта на сезон 2017/18 „белите“ също измъкнаха 1:1 при символичното си гостуване. Дори и този сезон ЦСКА-София спечели с 2:1 в първия мач, но Славия поведе и ако не беше грешката на Димитър Велаковски, не се задаваше „червен“ обрат. Така че съвсем не е изключено и сега ЦСКА-София да потъне в тихите „бели“ води.