Шеф на Берое: Поканихме Драган Шолак за инвеститор, чисти сме като сълза! Ако зависи от мен, Киров ще остане поне за още 5 години

0
beroe
-

Председателят на Управителния съвет на СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола Берое“, което е носител на акциите на клуба, адвокат Светослав Миневски даде обширно интервю пред „Тема Спорт“. Юристът, който е силният човек под Аязмото в момента, говори за всички наболели теми. Заралии започнаха слабо пролетта, като все още нямат победа – 4 загуби и 2 равенства.

Г-н Миневски, има ли Берое претенции към съдията от мача срещу ЦСКА 1948 (1:3) Георги Гинчев?

– Намирам, че за двата фала на Каскардо нямаше действия за жълти картони. Това бяха двете нарушения на футболиста за целия мач, Оказа се, че едното от тях не е било видяно от главния рефер, а четвъртия съдия се е обадил, съобщавайки му че Густаво Каскардо е настъпил Ивайло Чочев. Много е важно, преди да стане арбитър главния съдия, ръководещ мачове по терените ни да е играл футбол. Да знае кое единоборство на терена е чисто футболно, кое е с умисъл  или представлява груба игра. Нормално е в едно единоборство да има сблъсък, както е при първото нарушение на Каскардо. Нормално е също така да има настъпване, което не е тенденциозно, а е в игрова ситуация. За съдийството на Георги Гинчев трябва да има официална позиция от клуба. Такава обаче няма да последва, защото се оказва, че в България да имаш официална позиция е глас в пустиня и харчене на пари, каквито Берое няма в излишък. В България ако имаш пари си уважаван, ако нямаш – не си. Просто е.

Няма как да не ви притеснява фактът, че Берое е едва с две точки от началото на годината?

– От началото на пролетния полусезон Берое е по-добре в игрови аспект, отколкото през есента. Футболистите ни са по-добри от преди. Проблемите в отбора са в липсата на сработеността и в индивидуалните характери на състезателите в ценностен, а не в спортно-технически аспект. У някои футболисти не виждам мотивация за победа на всяка цена. Не виждам и дозата агресия, нужна да се наложиш над противника. Дотук през пролетта единствената ни сериозна издънка беше загубата от Септември София с 1:2 у дома.  Нея отдавам на тенденциозност или нерешителност у главния рефер Радослав Гюдженов. Не обвинявам обаче него. Вината за загубата е в нас, Срещу Септември София показахме безотговорна игра. Обяснението на футболистите беше мълчание или почти съгласие за казаното от мен. Състезателите ни не са за Втора лига. Показват го и визитките им. Но, ако и те самите не си вярват, че ще останем в елита и могат да победят всеки, то тогава какво да направим?  Наивни сме да искаме точки срещу ЦСКА, ЦСКА 1948, Черно море, Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив. Това са отбори в челото на класирането, с амбиции и стройна организация. Както аз, така и наставникът Николай Киров сме разочаровани от представянето на Берое в офанзивен план. Привлеченият с големи очаквания на полусезона Тонислав Йорданов е пасивен. Вини Трибуле пък вече не може да общува с никого, защото в Берое никой не остана с френски, а той не владее друг език. Невъзможността му за социализация му пречи да се изяви в пълна степен.

Ще спре ли агонията в Берое, ще има ли промени в СНЦ?

– Не виждам къде е агонията. Клубът е с минимална администрация, за да има максимален бюджет за А отбора, Б селекцията и развитието на ДЮШ. Клубът разполага с минималния брой  наставници, нужни за осигуряване на нормален тренировъчен процес. Клубът няма никакви задължения  и не може да има притеснения за лиценза си. Нямаме и забавяне на заплати. СНЦ-то представлява група ентусиасти, отделящи от собственото си време за Берое. СНЦ-то получи акциите не съвсем безвъзмездно, а с добра финансова комбинация и придоби активи на тази стойност срещу вложените пари. Освен от времето си, членовете на СНЦ-то отделят и от финансите си за клуба. Отворени сме за нови членове. Повярвайте ми, че мераклии за такива няма. Постоянно получаваме в социалните мрежи съвети, кого да привлечем като потенциален инвеститор. Последната ни авантюра в тази насока бе да поканим Драган Шолак след отказа му да поеме Левски. Пратихме му писмо, ако той наистина има интерес да инвестира в българския футбол, да го направи в клуб, който не изисква толкова сериозна издръжка и е чист като сълза. Той нито ни е отговорил, нито очаквам да го направи. Единствено с писмо голяма търговска верига, която се оказа почти собственост на двама старозагорци отказа партньорство с нас, с мотив – липса на възможности. Почти ежедневно търсим инвеститори. Трябваше да имаме и среща с китайци за сътрудничество. Ни китайци, ни араби, ни англичани, ни швейцарци, ни хървати, никой не се е появил с желание да дава пари. Местният бизнес се отзовава според възможностите си. Ако зад нас не стоеше един човек, милеещ за спорта и културата в Стара Загора, Берое отдавна нямаше да го има. Ако държавата не се занимае със зрелищата в България, липсата на мотивация и апатията за тях съвсем ще ни завладеят. Българският клубен футбол въобще не е атрактивен за чужденците. Разберат ли, че идват в най-слабото първенство в Европа, те или губят мотивация, или получават съвети от половинките си да не идват у нас. Берое се издържа от рекламодатели, доколкото ги има. Множеството инициативи с продукти, които направихме с марката „Берое“ ни показва, че българският бизнес не гледа изпълнението на договорите. Гледа как да те извърти по отношение на ангажиментите си към клуба.

Въпросът с оставката на наставника Николай Киров стои ли на дневен ред?

– Ако зависи от мен Николай Киров ще остане начело на Берое поне още пет години. Той и ръководството гледат в една посока. Киров вижда проблемите на Берое, такива, каквито ги виждаме и ние. Николай Киров е бил дългогодишен директор на ДЮШ на Ботев Пловдив и споделя визията ни да се налагат млади футболисти. Той се опитва да балансира между младите и опитните играчи, Опитните ни футболисти са такива, каквито позволява бюджетът ни. Липсва им сработеност. Много от тях дойдоха без нужната подготовка. Отгоре на всичко често им се налага да се изявяват на непривични позиции. В Берое няма футболисти със запазени титулярни места. Всички трябва да се доказват. Взехме Йоан Баоренски като обещаващ играч. Той трябва да се пребори за мястото си в състава.

Какво става с футболистите без картотеки?

– Уерди Мара беше в Тирана. Всички ведомства и посолства, въобще цялата бюрократична  машина и централните ведомства у нас искат да приложат стриктно законите за едни чужденци, а за други си затваря очите. Берое искаше да предизвика кръгла маса с всички клубове с подобни проблеми у нас. Не стига, че първенството ни не е атрактивно, ами заради редица бюрократични спънки Уерди Мара, който е преотстъпен на Берое и е в България от януари, в края на март още не може да играе. А в края на май трябва да се върне в клуба, чиято собственост е – турският Анкара Кечиоренгюджю. Как обаче да има инвестиционен интерес от чужбина към който и да е български клуб, ако той не може два месеца да картотекира футболистите си? Обясняват ни как наш играч, трябва първо да се върне в родината си за два месеца и после да го картотекират. За пет дни в Ниш бразилците от ЦСКА 1948 получават визи. За същия период бразилците на Лудогорец стават българи. Бубакар Траоре си е в Сенегал . По-изгодно е да го върнем там и да получи виза от Мароко, вместо да чакаме разрешение и да получи такава от Одрин. Берое пари под масата не дава. Аз съм за чистия спорт и не залагам на хазарт. На тези пък, които казват, че СНЦ-то иска да намери някой да дава пари, които то да управлява, ще отговоря: Моля ви заповядайте да управлявате, ако си мислите, че е толкова просто да се намери спонсор или инвеститор за Берое. Ако нещата в България не тръгнат в нормални рамки и липсва стабилитет, инвеститори не само за спорт няма да има. Лутаме ли се във вътрешни ежби и в свръх бюрокрация, инвеститори няма да има. Обръщам се към другите клубове: Огледайте се в Берое, защото случващото се при нас, чака вас, щом свършат и последните спонсори и спре последния ентусиазъм на кметовете. Не се ли намеси държавата, футболът ни си отива. И да построим бази няма кой да играе на тях. Нямаме физкултура в училищата. Първенствата ни в колективните спортове не са първенства, а час по физическо.

Ще оцелее ли Берое в елита през настоящия сезон, а и в дългосрочен план?

– Само 4-5-има са състезателите с изтичащи договори. Съставът ни за следващия сезон е кадрово обезпечен. Запазим ли и треньорски екип отборът за догодина ще е вече сработен. Той следва да се допълни с липсващата му класа. И за този сезон съм оптимист. Оптимист съм и за бъдещето. Направил съм възможното към хората с поети финансови ангажименти нещата да се случват.

loading...
предишна статияАс на Левски титуляр при загуба от Мали
Следваща статияШест профи срещи и общо 20 мача в „Битки на духа“ 11