Сашо Станков: Позитивната обстановка в клуба е ключова за ЦСКА! Не съм щастлив как победихме Септември

0
aleksandar stankov
-
-

Александър Станков има богата треньорска кариера, в която е водил както ЦСКА, така и Локомотив Пловдив. „Тема Спорт“ се свърза с него преди днешния двубой между ЦСКА-София и „железничарите“. Той сподели очакванията си за предстоящия сблъсък, а отговори и на личен въпрос – отказал ли се е от треньорството.

Г-н Станков, какви са очакванията ви за предстоящия двубой между два от бившите ви отбори?
– Със сигурност ЦСКА е в подем и влиза като изявен фаворит в срещата. Това обаче далеч не означава, че ще им е лесно. Напротив – виждаме, че в последните години стана традиция да играят много трудно срещу Локомотив Пловдив. Без значение какво е моментното състояние на черно-белите. Загубиха и финал за Купата на България от тях преди няколко години. И когато аз водех Локомотив, също им беше много трудно да ни победят. Със сигурност на армейците им предстои сериозно изпитание, а на неутралните зрители – интересен мач за наблюдаване.

Имаше въпросителни как ЦСКА ще поднови първенството, тъй като в последните години армейците тръгваха слабо през пролетта. Тимът обаче взе три победи в първите си три мача…
– Да, това също беше станало традиция – ЦСКА значително да понижава представянето си през пролетния полусезон, но сега тя беше нарушена. Както вече казах, личи, че отборът е в подем. И то не само спортно-технически, а и организационно. Хубаво е, че се случи това обединяване на акциите, новините за стадиона също са страхотни. Винаги съм твърдял, че за развитието на клуба е много по-важно да бъде построен нов стадион, отколкото да се спечели една титла например. Прекрасно е, че и феновете са върнаха на трибуните. Те неминуемо оказват сериозна помощ на футболистите. Всичките позитивни неща, които се случват около отбора, са ключови и за добрата обстановка в него. Три победи в три мача със сигурност е добро постижение, но важното е, че те дойдоха и с добра игра, ако изключим срещата със Септември.

На какво според вас се дължи слабото представяне на ЦСКА в последната среща?
– Трябва да се отбележи, че за ЦСКА през пролетта няма да има нито един лесен мач. Който има такива илюзии, трябва да си ги избие от главата. Всеки двубой ще е много труден от всякакво естество. Във футболните среди наричаме победите с 1:0 „шампионски“, така че най-важното за армейците в тази среща бяха трите точки. Със сигурност имаше и доза подценяване, каквото не трябва да бъде допускано повече. И съм убеден, че Саша Илич няма да го допусне. Отдавна съм казал, че харесвам неговите качества, и съм много доволен, че досега той ги демонстрира по най-добрия начин.

Много се изговори и за гола на ЦСКА срещу Септември, какво е вашето мнение по въпроса?
– Наистина доста коментари имаше по тази тема. Мога да кажа, че аз не харесвам тези неща и не съм щастлив, че ЦСКА спечели точно по този начин. Може би трябваше да върнат топката на Септември и взеха грешно решение в дадената ситуация. Но тук трябва да се отвори скоба, че има и други хиляди ситуации, които не са феърплей в нашия футбол, пък на тях не се обръща толкова сериозно внимание.

Локомотив Пловдив от своя страна имаше труден старт на пролетта. Ще успее ли отборът да се стабилизира?
– Дано да се стабилизират. Още повече, че там работи екип от момчета, които са израснали пред мен. Локомотив Пловдив също е голям отбор със страхотен дух и публика. Надявам се да се оправят и там нещата. Продадоха се основни футболисти, имаше и нестабилност от финансово естество, доколкото чувам. И това се натрупва. Тръгнаха колебливо, но смятам, че победата над Локо София ще е много полезна от психологическо естество. Освен това обявиха, че вече цялата спортно-техническа власт ще е в Томаш, което е добре за него. Но може и да бъде нож с две остриета. Въпреки това подкрепям, когато треньорът носи цялата отговорност за своя тим.

И извън темата – отдавна не сте водили отбор, затворена страница ли е за вас треньорската ви кариера?
– Не, не съм я затворил. Знаете, че аз повече работя в чужбина. Тъй като нямам напоследък предложения, които да си заслужават, не съм направил нова крачка в кариерата си. Но продължавам да съм близо до футбола, просто в други направления. Направих с мой партньор игрище в 57-о училище, за да се развива школата там. Никога не съм се отказвал от футбола и няма да се откажа. Просто съм поработил достатъчно дълго в чужбина и не съм от хората, които са зависими на всяка цена да трябва постоянно да водят отбор. Имам си виждания и ако се отвори правилната възможност, отново бих бил треньор.