Сашо Станков: Мачът с Лудогорец ще е определящ за това как ще продължи да се развива ЦСКА

0
aleksandar stankov
-
-

Бившият наставник на ЦСКА – Сашо Станков – се съгласи да говори пред „Тема Спорт“, като сподели впечатленията си от представянето на ЦСКА-София и очакванията си за оставащите мачове до зимната пауза. Ето какво каза специалистът.

Г-н Станков, след мач, продължил около 24 часа, ЦСКА все пак победи Етър…
– И това е най-важното. Тук вече говорим за двубой, в който само и единствено точките са важни. Не видяхме нищо интересно в спортно-технически план, но не можем и да бъдем критични, защото условията бяха екстремни и не предразполагаха за футбол. Хубавото е, че макар и трудно, макар и с прекъсвания, бе победен един добре организиран отбор, но моето мнение бе, че мачът не трябваше да започва. И още нещо – искрено се надявам повече да не се налага на мои приятели да ми звънят и да ми се подиграват как се чисти снегът. Мечтата ми е да видя нов, модерен стадион и в тази връзка вече има светлина в тунела.

За втора поредна година на „Армията“ е в сила въпросът играта или резултатите, който започва да прилича на този за кокошката и яйцето?
– Това наистина ме притеснява, защото добрите игри срещу ЦСКА 1948 и Локо Пд се превърнаха в изключение, а не в тенденция, вече две години ставаме свидетели на точно това – добри резултати, но без силно представяне на терена. И ако трябва да търсим добрата новина, то тя е, че поне се постигна постоянство в печеленето на мачовете, тъй като помним периоди, в които нито игра имаше, нито резултати.

Но срещу тима от Бистрица и Локо Пд видяхме, че този отбор има потенциал. Защо обаче изключително рядко виждаме ЦСКА да играе добре?
– Не, не. Два мача не могат да са гаранция за големи умения, всеки отбор може да надскочи себе си в определен момент. За мен ахилесовата пета на тима е в халфовата линия, където на мен специално ми липсва изявеният, водещият така наречен „номер десет“. Няма го играча, който да влезе в обувките на Велизар Димитров и Жуниор Мораес. Това са двата най-силни примера от най-новата история. Аз винаги, когато съм поемал даден отбор, съм търсел точно този футболист, както и двама бързи, агресивни флангови халфове и много силен централен нападател. В момента в ЦСКА нападател ще намерим, защото има избор, но на другите позиции виждам проблем. Странно ми е защо не се гласува повече доверие на Асприля. Разбирам, че не е в първа младост, но защо тогава е привлечен? Отлично знаем какви качества притежава, а до момента получава само второстепенни роли.

Когато играта на Хайнц спореше – ЦСКА изглеждаше по друг начин. Какво се случи с норвежеца и виждате ли как той може да бъде заменен, когато не е във форма?
– Ами нека да се запитаме дали не избързахме малко с издигането му на пиедестал? Дали пък точно тези големи очаквания и отговорността не му повлияха и той се огъна. При него се вижда една дълга поредица от мачове, в които не е на предишното ниво. Спадът в представянето му е очевиден. Факт е, че много правилно бе наречен „барометърът на ЦСКА“ и сега, когато не е във форма, липсва креативността и емоцията в играта.

След мача с Етър, Нестор Ел Маестро каза, че ЦСКА иска 6 точки в оставащите два мача до паузата…
– Задължително трябва да се спечелят. Особено срещу Лудогорец.

Доколко тези два мача ще бъдат решаващи за титлата?
– За титлата няма да са решаващи, но мачът с Лудогорец ще бъде определящ за това как ще продължи да се развива ЦСКА. Много вероятно е тези два отбора да се борят за първото място до последния кръг. Черно море няма да издържи. Така че пак ще има, както казва Гриша Ганчев, фотофиниш…

Евентуален хикс срещу Лудогорец трябва ли де се калкулири в червените сметки?
– Не, не, Абсурд. Такива сметки са самоубийствени. ЦСКА трябва де е смел, доминиращ… Аз поне искам де го видя такъв. Изнесен високо, атакуващ и подчертавам много, много смел. Започнеш ли да мислиш просто де не загубиш, си обречен.

Макар почти в средата не декември, последен мач не „Армията“ в този му вид, очакват се пълни трибуни, еуфория… А историята показва, че това не помага много на играчите….
– Пропуснахте и рожден ден на Гриша Ганчев… Надявам се да получи един прекрасен подарък. Много е важно каква ще бъде психологическата настройка на футболистите. Тук е тежката задача пред треньора. Факт е, че мачове, които са съпътствани с подобна истерия, обикновено крият много подводни камъни.

Споменахте Гриша Ганчев. Той рядко говори. Кое ви направи най-силно впечатление от интервюто, което даде той преди няколко дни?
– Отново искрен и както се казва, „право куме в очи“. И каза нещо, което отдавна се знае, че той прави селекцията в ЦСКА. На мен като треньор това може да не ми харесва, но от друга страна, ако съм на негово място, може би и аз щях да правя така. Явно през годините се е опарил или е видял достатъчно, за да предприеме този начин на работа…

loading...