Само двама синове станаха по-големи от бащите си в Левски

0
Снимка: levski.bg

На мача срещу Лудогорец в Разград треньорът на „сините“ Елин Топузаков хвърли директно в дълбоката вода синът на Христо Йовов – Кристиян. Наследникът на Бижутера трябваше да дебютира за мъжкия тим на „сините“ на най-трудното възможно място – визита на шампионите. Той е вторият син на играч от легендарния тим на Левски, воден от Станимир Стоилов между 2004 и 2008 година, който вече има мач в елита. Първият бе синът на Даниел Боримиров – Алекс. Той обаче, за разлика от баща си, изигра само 10 официални мача за Левски, докато героят от САЩ’94 има 10 трофея с отбора. Подобно е положението и с повечето двойки бащи и синове. В много малко от тях синът надминава баща си.

Освен при семейство Боримирови, драстична е разлика в още няколко двойки. Като например тази между легенда номер 1 на клуба – Георги Аспарухов-Гунди и синът му Андрей. Дали заради неизбежните сравнения с великия му баща, или поради нещо друго, Андрей Аспарухов записа едва 6 официални мача и 1 гол за мъжкия състав на „сините“ през сезоните 1985/86 и 1986/87.

Големите примери за по-добро представяне на сина от бащата са два. Борислав Михайлов безспорно стана по-голям вратар от баща си Бисер, като бе капитан на четвъртите света от САЩ’94, а е бил и футболист на годината – през 1986-а. Друг такъв пример са Апостол и Георги Соколов. Първият, известен с прякора Поцо, е легендарен вратар на „сините“ от 40-те години на 20-и век. Синът му, популярен като Соколето или Йогата, има с една титла по-малко от баща си, но за сметка на това е един от най-обичаните и легендарни играчи в историята на клуба.

Със сигурност и на Кристиян Йовов няма да му е лесно да настигне легендарния си баща. Интересното е и това, че целият дрийм-тийм на Левски на Станимир Стоилов отбеляза подобаващо раждането на наследника на Христо Йовов. Той се появи на този свят на 13 февруари 2006 година, а два дни по-късно на замръзналия терен в Търнава „сините“ победиха Артмедия за Купата на УЕФА като гости с 1:0. След гола на Емил Ангелов-Бабангида играчите отпразнуваха попадението описвайки с ръцете си люлки в чест на Кристиян Йовов./ „Мач Телеграф“