Салимова бе на косъм от триумфа

0
nurgyul salimova
-
-

Нургюл Салимова бе много близо до триумфа със Световната купа по шахмат за жени. 20-годишната българка имаше предимство във втората финална партия срещу рускинята, състезаваща се под неутрален флаг Александра Горячкина, но в крайна сметка съперничката намери начин да се върне в играта и да стигне до реми. Вчера партията също бе завършила с равенство, така че утре ще се играе тайбрек.

 

Днес с белите фигури Нургюл имаше предимство от две пешки, след отказан дамски гамбит в дебюта, но в едншпила Горячкина успя да навакса пасива и дори бе с кон повече и времево предимство, но в крайна сметка двете приключиха с реми на 118-ия ход. Дамите направиха епична битка, продължила почти шест часа, но не успяха да определят шампионката. Двете бяха близо до реализиране на правило 50, което гласи, че ако при 50 последователни хода не се мръдне пешка или не се реализира взимане на фигура, някой от състезателите може да обяви равенство. Това щеше да се случи на 122-ия ход, но четири по-рано двете си стиснаха ръцете.

 

Така утре се оказва решителен ден за титлата. Започва се с два тайбрека с времеви контрол 25 минути плюс 10 секунди добавка на всеки ход. Ако след тези две партии няма победител се преминава към два тайбрека с 10+10 време, ако и тогава няма резултат се пристъпва към нови две с времеви контрол 5 + 3. В краен случай се прбягва към решителна партия 3+2, докато се излъчи победител.

За да стигне до трофея Нургюл започна с победа над Чарлийз ван Зил от Южна Африка в първия кръг. След това последва отстраняване на полякинята Оливия Киолбаса. В третия дойде успех над Мари Ан Гомес от Индия, а в четвъртия над индонезийката Медина Варда Аулия. На четвъртфинала Салимова се изправи срещу Полина Шувалова и спечели с 3:1 след един тайбрек преди да се стигне до битката с Ана Музичук на полуфинала, взета след два тайбрека.

Още със стигането си до финала Нургюл се класира и за турнира на претендентките за световната титла. Надпреварата представлява турнир между осем състезателки, които трябва да определят претендентката за мача за най-ценната титла срещу китайката Джу Уенджин през 2025 година. Битката за мястото на претендентката ще се проведе през април 2024. Настоящата Световна купа осигурява три места за турнира и едно от тях вече е за Нургюл Салимова.

loading...
#
предишна статияЗащо Ел Маестро не знае за новите попълнения?!
Следваща статияЧерноморец се препъна с Дунав (СНИМКИ)