Ради Здравков: Хитлер има паметник, а мен ме няма в книгата на ЦСКА! Зададох си „глупав“ въпрос: Ще поддържам ли този ЦСКА, ако беше взел лиценза на Левски?

5
sozopol ludogorets 2 46

Легендарният български футболист и треньор Ради Здравков коментира изминалия сезон във Втора лига, както и ситуацията с ЦСКА-София. Специалистът в момента е начело на втория отбор на Лудогорец, който е част именно от второто ниво на българския футбол.

„През сезона във Втора лига имаше много равностойни отбори и шампионатът бе непредвидим. Всеки можеше да победи навсякъде и да загуби навсякъде. Монтана, Ботев (Враца), Черно море и Локо (София) изпъкваха над останалите“, започна Здравков пред „Меридиан Мач“.

„В нашия отбор са само млади футболисти. Израстват момчетата много тактически, но трябва и физически. В това отношение ни превъзхождаха противниците. Момчетата са закърмени с идеята „Лудогорец“. Израснали са в школата. Отделно са далеч от родителите си и това ги прави по-дисциплинирани. Лудогорец II е уникален проект, единствен по рода си в България. Личи си, че ръководството на Лудогорец проявява загриженост за юношите. На младите, които са прескочили възрастовата граница, им се дава шанс да продължат още една година, но в други нива. Така тези момчета се сблъскват с мъжкия футбол. На всяка една формация при юношите се дава възможност и шанс за развитие. Всяка година се интегрират момчета в първия тим, а и условията са прекрасни“, каза още Здравков.

„Локомотив (София) показа много добър пример, един път, който бе извървян от големи европейски отбори. Показателно е, че те избраха честния път, по който се върви заедно с фенове и ветерани“, коментира той Локо (софия), където прекарва седем години от кариерата си.

„Признанието е вниманието на хората, които са имали възможност да са съпричастни с нещо успешно. Но в случая книгата остава за поколенията. Благодарение на тези книги и някои други материали поколенията могат да разберат каква е била историята на един клуб като ЦСКА. Изключително неприятно, лошо е и аз лично не виждам причина защо заедно със Спас Джевизов и Методи Томанов ни няма в юбилейната книга за 70-ата годишнина на ЦСКА. Но сигурно има някаква причина и нея могат да я назоват хората, които са правили това издание. Аз съм от деветимата футболисти, които са ставали футболисти на годината на България към момента, когато са играли в ЦСКА. Дали причината е, че имам позиция, мнение, което съм изразил, когато трябва, и сега го поддържам за себе си? Или пък говорим за факта, че работя и се грижа за семейството си в Разград? Това са двете причини, друга не би трябвало да има. Но е недостойно, неморално, може би и да е престъпно едно такова отношение. Най-обсъжданата личност в последното столетие, може би и най-ненавижданата личност в последното столете е Адолф Хитлер. Но само и само да се запази историята, са му вдигнали паметник, ако не се лъжа в Австрия. А нас – но да не говоря от името на Джевизов и Томанов, мен ме няма в книгата на ЦСКА. Защото разсъждавам по този начин. При всички случаи не бих визирал виновни. Със сигурност е имало някакво вмешателство, някакви насоки при избора на тези, които да влязат. За съжаление фактите са такива. В крайна сметка… Не, няма крайна сметка. Аз само мога да се гордея с периода ми в ЦСКА.

Нека другите хора да преценят защо се гордея, но аз се гордея. Но така – до известна степен, аз съм лишен от възможността да споделя някъде тази гордост. Погледнато реално, колкото и да да разказвам на внуците си например за това какво съм направил, те като вземат тази книга и видят, че ме няма там, могат да ме обвинят, че преувеличавам, че лъжа.

Да, така излиза. Но, като правя сметка, си задавам и този въпрос „Кой в днешно време има право да променя която и да е история?“ Да не говорим – на какво основание. Сигурно има други причини. За мен това са двете причини, които казах. За които могат евентуално могат да вземат подобно решение. Едната – че си храня семейството в Лудогорец. Аз като професионалист не виждам нищо лошо. И другото е, че съм си задал този „глупав“ въпрос – ще поддържам ли ЦСКА в този му вид, или ако беше взел лиценза на Левски и Левски бяха дошли на „Армията“. И на 50-годишнина-та, на 60-годишнината бях в идеалните отбори. А на 70-годишнината ме има само на общите снимки…“, завърши „червената“ легенда.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Ради, не се ядосвай. Ти оставаш заедно с Томанов и Джевизов в златната история на ЦСКА. Вас КОМИСИОНЕРА Стойчо Младенов ви изгони от ЦСКА за да си прави търговииката на гърба на отбора. Сега неговия съименник Стойчо Стоилов (кьопавия) ви ненавижда и за да се хареса на джуджето Ганчев плюе против вас. Но запомнете че тия са времянки. Аз рано или късно очаквам Кирил Домусчиев в Борисовата градина заедно с вас великани на ЦСКА. А също и Вальо Станчев, Галин Иванов и т. н. Желая ви успех независимо къде сте. Живи и здрави. Ние по старите от вас помним историята на ЦСКА (ЦДНА). А вие сте там със ЗЛАТНИ букви…

  2. Мършо каква Аемия мечтаеш!Тоя съсел Р.Здравков е ветеран на Лудогорец!За каква книга мечтае ,там за предатели място няма*!!!!Дано скоро правите шпалир на Домуса за последно към Бакърена.

  3. Ради наглец мърсен ! Ти вече отдавна не те знаят като Цесекар !Ти си типичена Лудогорска легенда!!!!!

  4. Ради, не се коси. Отбора на Литекс/ЦСКА/ е мутренски и всичко се ръководи от Ганчев и „куцото пиле“ Стоилов. С тази организация доникъде няма да стигнат. За твое сведение ние по възрастните помним как с купен вот ти стана футболист на годината, благодарение на тъст си, но това е друга работа.

  5. Ради , предателю , не те ли е срам? Ти и Спас сте легенди на ЦСКА , но за комат по-бял хляб станахте алчни и забравихте за хляба , който сте яли във Великия ЦСКА. А колкото до лиценза сам знаеш , че няма шанс да сме с лиценза на ГОВЕДАТА! Срам си за отбора , за феновете , които не един път са ти ръкопляскали стоейки на крака . Ти беше голям играч , а сега си ГОЛЯМ ПРРДАТЕЛ!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашия коментар тук
Моля, въведете името си тук