Прокуратурата погна Радостин Василев! Бившият министър на спорта: Много съм неудобен, това е опит да ме сплашат

0
Снимка: ММС
-
-

Софийската градска прокуратура предложи на обвинител номер 1 Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание, което да разреши депутатът от „Продължаваме Промяната – Демократична България” в 49-ия парламент Радостин Василев да бъде привлечен към наказателна отговорност, съобщава Novini.bg.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г. Радостин Василев чрез заплашване е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47. НС, както и Народното събрание.

В парламента Василев коментира новината: „Един час, след като казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е на път да бъде приет и контактните групи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ работят много усилено, и че е време Иван Гешев да бъде разследван, той реагира мигновено”.

„Аз нямам никакви притеснения, това е опит от страна на Прокуратурата да бъда сплашен или да бъде ударена парламентарната ни група – това няма да се случи”, каза още народният представител. Той обясни, че с колегите си ще коментира имунитета и допълни: „Много съм неудобен, това е и причината да бъда атакуван и от президента”.

Като народен представител Василев е „лице с имунитет“. Затова за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер е необходимо разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава – на председателя на НС.

loading...