Президентът за проектозакона за хазарта: Ще разберете дали налагам вето! Бързото законодателство невинаги води до желания резултат!

0
arena burgas (28)

Държавният глава Румен Радев смята, че твърде много се е бързало с приемането на промените в Закона за хазарта. Това изказване президентът направи след военния парад в София. Миналата седмица парламентът гласува промени, според които се налага пълна забрана на реклама на хазарт в телевизии, радиостанции, вестници и сайтове. Допуска се само рекламирането на хазарт на билбордове, но те трябва да са поставени на не по-малко от 300 м от учебни заведения. Освен това в тях не може да се посочват никакви числа и 10% от площта им трябва да е заета с надписи, предупреждаващи, че хазартът може да доведе до зависимост.

Забраната не важи за спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца. Социалните мрежи също остават извън обхвата на закона.

Ограничението за рекламиране не важи единствено за държавния тотализатор с мотива, че той е длъжен да разпределя печалбата си за разходи за спорт и здраве, което не е валидно за частните оператори.

„Този закон се разглежда от експертите в президентската институция и вие ще разберете моето отношение, когато се произнеса със съответния указ – дали обнародвам, или налагам вето. Едно е ясно – че бързото законодателство, а ние все виждаме такова прибързано законодателство, невинаги води до желания резултат“, заяви държавният глава пред журналистите.

Преди няколко дни и вицепрезидентът Илияна Йотова се изказа против законопроекта: „Не зная какви точно са мотивите, не зная дали е направена достатъчна оценка на резултатите за последствията от този закон, така както би трябвало с всеки един закон в българското законодателство. Когато се правят закони в последната минута – в 12 без 5, и то на извънредни заседания, това съмнение винаги стои“.

Законопроектът предизвика и масова реакция от страна на спортисти, бизнесмени и хора на изкуството, които се обявиха против приемането му./ „Мач Телеграф“

Руснаци цакат чехи за нападател на Левски