Председателят на „Синя България“ пред KOTASPORT: Идеята е за общолевскарско сдружение, не на една, две, пет фракции (ВИДЕО)

0

Председателят на УС на Тръст „Синя България“ – Момчил Цветанов – гостува в „Студио Дерби“ на KotaSport.com.

„По професия съм адвокат, а иначе миналата седмица на Общото събрание на Тръст „Синя България“ бях избран за член на Управителния съвет, впоследствие и самият УС ме избра за председател. Не мисля, че съм избран с някаква такава цел. Това е един процес, който тепърва ще започне да се изчистват хилядите детайли, които предстоят. Това е едни процес, който може да отнеме много дълго време. Не съм избран с такава цел и такива мисли. Искам да кажа, че това, което посочихте за изненадата от обединението в общността, за мен не е толкова голяма изненада. Не мисля, че „синята“ общност някога е била разделна за това Левски да има едно сигурно и адекватно на неговата история бъдеще. Всички общности в тази „синя“ общност в крайна сметка имат една и съща цел и трябва е добруването на Левски и това, че по някакви теми може да има някакви различия, не застрашава и не избягва от тази обща цел.

Всичко още е в една много, много начална фаза. Много въпроси ще възникват и ще трябва да бъдат решавани. Но, като цяло, идеята, която изначално започнахме да обсъждаме и ще се опитаме да реализираме като проект е, че акциите на Левски, тъй като Левски е акционерно дружество, и по-точно мажоритарният пакет акции, тоест, който позволява да се взимат решения, ще преминат в едно сдружение на феновете на Левски. Това са грубо казано 50% плюс една акция. Това е идеята на това сдружение – общолевскарско сдружение, не сдружение на една, две, пет фракции, фен-клубове и т.н. Цели се наистина общолевскарско сдружение – един голям брой привърженици на Левски, които заедно, а не поотделно, да могат да определят бъдещето на своя клуб. Това е избирането на Надзорен съвет на дружеството, т. нар. президент и останалите членове на НС, които вече пък надолу по управленската структура да назначат своя екип, с който да постигат целите на Левски. Образно казано всеки, който желае да стане президент на Левски, ще кандидатства пред това сдружение с някакъв план, с програма как ще реализира своите виждания и по какъв начин. Ако успее да убеди членовете на това сдружение, които трябва да са настина много, не става въпрос за 100-200-500 човека, а за много повече, те да му гласуват това доверие в някакъв период от време, примерно 5 години, в които да е начело на Левски и да реализира тези свои планове, включително финансиране.

Предстои сформиране на една работна група, която г-н Ивков загатна, че тя трябва да бъде създадена до края на този месец. Различните участници в този процес, които ще бъдат наистина много, да излъчат свои представители, които да участват в тази работна група, за да може всички тези въпроси да започнат да се обсъждат вече по един оперативен начин – да се поставят въпросите и да се търсят техните решения. На този етап няма как да коментираме нито цифра, нито как ще се случват всички тези процеси, но една от идеите, включително и на настоящия мажоритарен акционер Наско Сираков и на Станимир Стоилов, които също изрично изразиха подкрепа за такова сдружение е, че това сдружение и членовете му със своите имуществени вноски ще формират поне някаква част от бюджета на Левски. Те ще могат да гарантират един минимум, който Левски ще получава всяка година и по този начин на него ще му много по-лесно да планира своята финансова година и своите финансови рамки. Това със сигурност е едно от нещата, които това сдружение ще прави за Левски директно, пряко. От тази гледа точка със сигурност ще трябва да има някакви имуществени вноски, които да са адекватни за формирането на такъв бюджет. Какъв ще бъде техният размер, това предстои да се обсъжда“, заяви Цветанов в „Студио Дерби“ на KotaSport.com.