Предложение: Да се построят три национални стадиона!

0

Кандидатурата на България, съвместно с други Балкански страни, логично предизвиква широк отзвук и разнопосочни мнения сред родните футболни запалянковци. На редакционната поща на KotaSport.com пристигна коментар от наш читател за рубриката ни „KotaSport Репортер“. Атанас Атанасов отправя изключително интересно предложение – за построяването на три национални стадиона.

Припомняме на читателите на KotaSport.com, че всеки един от Вас може да стане своеобразен репортер в нашата медия. В рубриката ни „KotaSport Репортер“ поместваме Ваши материали – новини, сигнали, коментари, анализи, снимки… Всичко, което Ви се струва интересно и любопитно от света на спорта, може да ни изпращате на редакционната поща на сайта NEWS@KOTASPORT.COM. Ние от своя страна ще публикуваме Вашия материал в сайта. Няма да бъдат допускани (или ще бъдат цензурирани) материали, съдържащи нецензурни изрази, обиди на етническа или религиозна основа.

Ето и какво пише до KotaSport.com Атанас Атанасов, без редакторска намеса:

Колеги,

Към вас се обръща Атаас Атанасов, председател на Българското землячество „Свети Климент Охридски“ от град Сургут, Ханти-Мансийския автономен окръг в Западен Сибир. Аз съм запалянко на ЦСКА от близо шестдесет години, родом съм от Пловдивско, но вече 43 години живея в Сибир. Тук от 1976 до 1991 година имаше българска строителна група. Завършил съм висше икономическо образование в Киев, от 1994 година съм член на Съюза на журналистите в Русия.

Пиша ви по повод строителството на стадионите в България. Мисля, че предвид на провеждането на Европейско първенство с участието и на България трябва срочно да се приеме държавна програма по строителство на съответните спортни съоръжения.

Предлагам да се построят ТРИ национални стадиона – в София, в Пловдив и във Варна. Това трябва , по мое мнение. да со стадиони с лекоатлетически писти и възможности на тях да се провеждат европейски и световни първенства по лека атлетика. Вместимостта на тези спортни комплекси да са от порядъка на 60-70 жиляди зрители. В тях да се провеждат дерби-срещите, където да могат да се провеждат в условия на съблюдаване на европейските изисквания за избягване на сблъсъци между феновете на състезаващите се отбори.

За строителството на тези стадиони трябва да се избират места извън градовете, с удобни подходи за автомобилите на зрители от други населени места (иногородные, както казват руснаците), с възможности за паркиране на поне 10 хиляди автомобила, с разполагане недалеко от тях на железопътни гари за удобство на зрители от други населени места, включително с формиране на специални влакови компожиции.

Тези спортни съоръжения при проектирането им трябва да дават възможности да се провеждат на тях и състезания по други видове спортове, на концерти, тъй като трябва да се мисли и за тяхната самоокупаемост. Както сега за Купата на България финалния мач би било прекрасно да се проведе в Пловдив, а не в София. Това би било и икономично и логично. На мястото на съществуващите сега стадиони постепенно, с финансовата помощ или под гаранцията на държавата да се даде възможност да се построят клубни стадиони с вместимост до 30 хиляди зрители. В случайте, когато се очаква т повече зрители да се исползоват тези три национални стадиони… На територията на съществуващите сега клубни стадиони да се спроектират подземни паркинги, тренировъчни игрища и спортни зали, за да могат да се провеждат волейболни, баскетболни, хандболни и други мачове, а също концерти с исползване на изградените паркинги. Мисля че на мястото на стадион „Георги Аспарухов“ следва с помощта на държавата да се построи нов спортен кломплекс „Георги Аспарухов „, включващ и вместителна спортна зала. На мястото на стадион „Българска армия“ -нов стадион и вместителна спортна зала. На мястото на стадион „Васил Левски – стадион и спортна зала „Васил Левски“ на ЦСКА 1948..

Националният стадион в София да се нарича Национален стадион „София“, националните стадиони в Пловдив и във Варна – съответно „Пловдив“ и „Варна“.

Давайте без оплювания и обиди да обсъдим и приемем мъдро решение, което да предложим на властите.

С уважение Атанас Атанасов. (без значение при обсъждането дали съм цесекар, левскар, славист, локомотивец, ботевист или черноморец.)

Последвайте KotaSport.com в Instagram ТУК