Победа на старта вещае класиране за България

0
balgariq 2
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam

Денят се познава от сутринта, са казали хората. Горе-долу по същия начин стоят нещата за националния отбор в европейските квалификации. Откакто за класиране на голям форум се играят пресявки в групова фаза (б.а. – от 1968 насам), то започнем ли с победа, почти винаги достигаме до финалите. Това показва статистиката. До момента 4 пъти сме натискали здраво педала и сме ликували в първия двубой, като в крайна сметка в 3 случая сме печелили и виза за същинската надпревара.

За Евро 1968 България разбива Норвегия в първия си двубой като домакин с 4:2. Това е добра поличба, защото в крайна сметка финишираме на първо място в групата в компанията още на Португалия и Швеция. Така се класираме на четвъртфинали, в които сме елиминирани от Италия. За жалост, не достигаме до финалния турнир, на който домакин е „Скуадра адзура“ (б.а. – провеждат се полуфинали и финал).

В следващите квалификации – за турнира през 1972-ра, пак започваме с Норвегия. Но този път с равенство 1:1, и в крайна сметка финишираме на второ място в групата.

Неуспешни са стартовете и за първенствата през 1976-а, 1980-а, 1984-та, 1988-а и 1992-ра. В първите 4 тръгваме с ремита, а за последното – с поражение. Прокобата е счупена за първенството в Англия 4 години по-късно – 2:0 над Грузия, второ място в групата след Германия, но и втори най-добър отбор от финиширалите на втора позиция в потоците. Така отиваме на финалите, но там не успяваме да достигнем до елиминациите, след като оставаме трети след Франция и Испания, а изпреварваме Румъния.

Последното участие на трикольорите на голям форум е от 2004 година – европейското в Португалия. Започваме похода с победа с 2:0 като гост на Белгия и в крайна сметка финишираме първи в групата пред Хърватска, „Червените дяволи“, Естония и Андора. На финалите обаче берем срам и сме последни – зад Швеция, която ни бие с 5:0, Дания и Италия.

През 2016-а е единственият случай, в който България започва квалификациите с победа и не се класира – 2:1 като гост над Азербайджан. Тя обаче ни стига само за трето място зад Хърватска и Норвегия и гледаме шампионата във Франция по телевизията.

Днес за трети път България ще играе домакинска евроквалификация извън София. До момента не сме печелили подобен двубой. Два пъти се проваляме на стадион „Лазур“ в Бургас през 1998-а – 0:3 Полша и 0:1 от Швеция./ „Тема спорт“