По пътя към успеха: Летецът Николай Калайджиев преследва нов Световен рекорд с лек самолет

Nikolay Kalaydzhiev

Въздушният спорт развива не само физическите ни възможности, но и волята и характера ни. Авиацията изисква да притежаваш изключително много умения, тя ни поставя пред най-различни предизвикателства и ни учи да ги преодоляваме с прецизност. Това заяви специално за KotaSport.com пилотът Николай Калайджиев, който на скоро покори два Световни рекорда с лек самолет – един към FAI и един за GUINNESS.

image 10 1024x679

Николай Калайджиев (Нико) е роден в гр. Асеновград през 1987 г. Завършва своето първо висше образование в Пловдивския университет ,,Паисий Хилендарски“ специалност ,,Математика и информатика“.

Второто си висше образование завършва в Националния военен университет ,,Васил Левски“ факултет ,,Авиационен“ – Долна Митрополия, специалност ,,Летец-пилот“. Още от тийнейджър участва в различни видове спорт с отключване на висока доза адреналин – колоездене, картинг и мотокрос, които събуждат интереса му към пилотирането.

Nikolay Kalaydzhiev 2

Досега, през 2021 г. и 2022 г., той последователно подобри рекордите на FAI за Speed over a recognized course, round trip и на Guinness за максимален брой излитания и кацания в рамките на един час.

Рекордът за Guinness българският пилот подобрява на 15 октомври 2022 г. Калайджиев прави 40 излитания и кацания само за 59 минути и 32 секунди с ултралек самолет на летището в село Драгановци, до Габрово. С това той подобрява предишиня резултат от 36 кацания.

Пред KotaSport.com Нико каза още:

Занимавам се с въздушен спорт от 2018 година. Причините са няколко. На първо място обичам много да летя, искам да показвам уменията, които съм усвоил във Военновъздушните сили. Благодарение на тях подобрихме вече два Световни рекорда със самолет на Guinness и на FAI. Сега предстои трети Световен рекорд. Другото нещо, което е на много високо ниво е физическата ми натренираност и това, че организмът ми от дете работи отлично на много тежки и продължителни физически натоварвания. Всички тези неща, които правим със самолетите показват не само уменията и физическите възможности, а и волята и характера ми. Никога не се отказвам, колко и да ми е трудно основно с финансите за таксите, разходите по подготовките и подобряването на Световните рекорди.”

Може да бъде изображение с 3 души и небе

Поставянето на следващият му Световен рекорд ще се проведе в последния, демонстрационен ден на INTER DRONE EXPO 2023 на 18.06.2023 г., летище Лесново. Ако решите и вие да станете част от екипа на Нико и да помогнете за подобряването на третия световен рекорд, можете да го направите от тук