Петър Петров разкри пред KOTASPORT откъде идват парите за ВАР и разхода на клубовете (ВИДЕО)

0

Мениджърът на проекта „ВАР в България“ – Петър Петров – гостува в „Студио Дерби“ на KotaSport.com. Пред водещия Георги Симеонов, той разкри докъде стигна въвеждането на системата в родния футбол.

„В момента обучаваме нашите съдии, паралелно с това инспектираме всички стадиони в България. Вече минахме тези в София. Работим с фирма, която е дъщерна на японския концерн SONY, тя обслужва Шампионската лига, Лига Европа и големите първенства. Договорът ще бъде за четири пълни първенства, плюс плейофната фаза за 2020/2021, ако сме готови. Отделно тече обучение, чийто първи етап вече завърши. Инспекцията по стадионите в провинцията си продължава. Фирмата дава съответни предписания.

По изисквания на ФИФА и УЕФА в стаята ще бъдат действащи съдии от ранглистата. В момента се обучават 18 съдии и 18 асистент-съдии. Освен тях ще има и replay оператор, който ще бъде назначен от фирмата.

Благодаря на всички юношески школи, с които правим тренинг в реална ситуация и чак тогава можем да преминем към въвеждането на ВАР. Иначе нашите съдии няма как да се упражняват.

Средствата за ВАР са от ФИФА и УЕФА. Транспорт на ван, технически лица, оператори – всичко е от договора с фирмата.

Клубовете поемат електрозахранването, платформите, на които да се разположат камерите, така че страничните линии да се виждат ясно, и оптичен кабел, който свързва вана и монитора. Имат и такса за домакинските мачове, сумата още не е определена от Изпълкома на БФС.

По протокол е ясно, че ВАР няма право да решава. Съдията трябва да реши. След взетото решение ВАР прави проверка и препоръчва, но докато няма решение на съдията, проверка не се прави. Това е много важно да се знае. Възможностите след това са да потвърди решението му, или да препоръча да отиде до монитора и да провери, но съдията решава“, коментира Петър Петров в „Студио Дерби“ на KotaSport.com.

loading...