Петър Колев: Поне тройно ще трябва да се увеличи бюджетът, за да има нормално съществуване в елита

0
Снимка: beroe.bg
-

Спортист Своге ще се изправи в петък срещу Берое в баража за място в Първа лига. “Тема Спорт” потърси за интервю старши треньора на шоколадите Петър Колев, който преди да ги поеме, работи при заралии.

Г-н Колев, какво очаквате от баража с Берое и готов ли е Спортист за двубоя на “Ивайло”?
– За мен мачът е като финален завършек на сезона ни. Надявам се да се представим добре. Откъм резултат нямаме фиксидея, не е нещо задължително. Двубой бонус, който е добре дошъл за играчите, за да покажат възможностите си пред цяла България. Да, съперникът е Берое, но който и да беше от другите варианти – Хебър или Пирин, отборът от Първа лига е явният фаворит в този дуел. По мое скромно мнение разликата в нивата между Първа и Втора лига е осезаема.

Имате ли кадрови проблеми преди сблъсъка?
– Имам въпросителни за двама играчи, които до последно няма да зная дали ще мога да ползвам. А за отбор като Спортист това е много и е важно, без значение кои са футболистите.

Като човек, който е работил в Берое, като помощник и старши треньор, и познава обстановката там, изненадва ли ви това, което се случи там и участието му на баража?
– От една страна, съм изненадан, а от друга – не. Няма да коментирам двете страни на монетата, но за мен в отбор, който е с 11 чужденци, нещо не е наред, щом се бори да не изпадне и е на бараж. Но в други подробности не искам да влизам.

Ако се стигне до промоция, готов ли е Спортист Своге за участие в елита и работи ли се в тази насока?
– Нямаме никакви разговори и индикации какво евентуално може да се случи, ако влезем в Първа лига. Това по-скоро е въпрос към ръководството на клуба. Но аз мисля, съпоставяйки нещата с останалите отбори у нас, че на повечето места седмица преди да започнат подготовките нямат никаква яснота какво ще се случи. И това е от години наред и е един от основните проблеми. Според мен някои регламенти трябва да се сменят, за да може от Второто ниво на футбола ни да излизат повече добри и качествени млади играчи. Така че нямам никаква яснота за бъдещето и това какво ще се случва с клуба дори и да влезем в елита.

Докога имате договор със Спортист?
– Аз имам договор за още една година, но в това отношение у нас дори и да имаш контракт, знаете какви са те, когато говорим за българските треньори. Така че няма нищо окончателно.

По отношение на лицензирането основният проблем, изглежда, ще е осветлението на стадиона в Своге?
– Не е само това пречката, тя е последната и най-голямата. Но преди това има други неща, битовизми, които трябва да се изпълнят, а времето е изключително кратко за Първа лига. Ще трябва и индикация отнякъде за по-голямо финансиране. Поне тройно ще трябва да се увеличи бюджетът, за да има нормално съществуване в елита. Пак ви казвам, за всичко това се изисква време, а аз не виждам да го има. Но преди всичко това нека момчетата да се насладят на баража, на мача срещу отбор от елита. Да покажат добра игра и каквото се случи.

Това, че баражът ще е във Велико Търново, а не в Стара Загора променя ли нещата?
– За отбор като нашия, който не разполага с голяма фенска маса, е без значение къде ще е мачът. Стадионът е добър. Надявам се да се получи качествен сблъсък.

Това, че го изтеглиха с ден по-рано – за петък вместо събота, отразява ли се на плановете ви за подготовка?
– Естествено. Променя се организацията по пътуването, по намирането на хотели. Нас ни изпратиха на три часа път от Своге да играем баража. Можеше и да е по-близо и пак да е удобно за Берое.

loading...
#
предишна статияБивш футболист на Левски подписва нов договор с Черно море
Следваща статияАрда започва мисия “Невъзможна”