Пената: ЦСКА се събуди! Когато има високи цели, всичко става с мъни, мъни!

0

Почетният президент на ЦСКА-София Димитър Пенев коментира специално за читателите на „Тема Спорт“ отминалия сезон за червените. Стратега не пропусна да похвали и своя племенник Любослав Пенев, който грабна първия си трофей като треньор на тима.

Г-н Пенев, какъв сезон изпраща ЦСКА през вашия поглед?
– Завършекът беше положителен, щом бе спечелена Купата на България. Това значи, че имаше положителна промяна в края. Със смяната на треньора се напаснаха позициите на някои футболисти и е ясно, че Любо Пенев говори открито с тях, поне така предполагам. Приключиха с няколко наистина силни мача. Но като цяло не беше едностранен сезон – имаше и възходи, и спадове.

Кой мач ще запомните от тази кампания?
– В историята остава финалът за купата, пък бил той и с някои грешки в самия мач. Трофеят остава за цял живот, а и осигури квота за евротурнирите. Големият стимул на отбора е именно Европа – така е било в миналото, така е и сега.

Доколко трябва ЦСКА да съжалява за пропуснатия шанс да атакува титлата?
– Тази цел винаги е била №1 пред клуба и затова и феновете винаги я напомнят на ръководството. А то я поставя пред треньора и екипа му. Поздравления за Любо, че направи все пак една добра крачка за клуба, а и за него самия. Той показа, че има дарба за футболен специалист.

Очаквахте ли това ударно начало за него?
– Ударно, слабо, вехто или ново… Той си има свой стил, играл е в големи отбори, бил е дълго време и в ЦСКА. Най-вече промени мисленето на чужденците вътре в тима. Голям процент от мачовете той завърташе състава, играеха различни играчи и те свършиха своята работа, спечелвайки купата. Имаше шанс и за шампионската титла, но за толкова кратко време той не можеше да се ориентира напълно по всички точки организационно, а и спрямо футболистите. Пък и тимът бе изостанал в класирането. Доста отбори имаха амбиции. При Левски виждате колко трудно се променят нещата и там. Локо Пловдив доказа, че има право да е в тройката със силните си игри. Арда бе приятната изненада. Те използваха голям процент български играчи. При ЦСКА – за месец-два видяхме истински характер, качества, промяна на тактиката. Любо и екипът му свършиха част от работата, но сега им предстоят много по-тежки задачи. Предстои евроучастие, очакванията за титла ще са големи. Но феновете засега са радостни и доволни от онова, което направи той за кратко време, и заслужено спечели симпатиите им. Всеки отбор започва и завършва с треньора – по някой път отзад напред, понякога отпред назад. Предстои му доста работа, но той го знае. Той разговаря с ръководството, поставя своите искания, а те техните изисквания. Но се почувства и от феновете, че ЦСКА се събуди.

Доколко има нужда отборът от подсилване?
– Всеки състав се нуждае от подсилване. Дай Боже, да са хвърляли поглед и към нашите юноши, за да може тук-таме да се вмъкват някои момчета в първия отбор. За да пробият при мъжете, да заменят младежкото мислене с мъжко. Дано и останалите да се закрепят в състава и да вървят напред. Нека се поглежда към този „материал“, а другият „материал“ е ясен – когато има високи цели, всичко става с евро или старата българска дума „мъни, мъни“ (смее се).

Кои играчи ви направиха по-силно впечатление?
– Не трябва аз да ги отличавам, за да няма после коментари от типа „Пената какви ги разправя?“. Важното е да имат отношение към треньорите, които взимат крайните решения по състава.

Като бивш защитник как оценявате отбраната, интересна нидерландска двойка бранители се оформи – Кох и Матей…
– Това е добре, да. Но обръщайки поглед и към националния отбор, видяхме каква добра проверка се получи със Словакия и колко млади момчета взеха участие, та българските футболисти трябва да имат амбицията да изместят конкуренцията – не само в ЦСКА, а и в другите отбори. Иначе като няма от нашите, ще взимат чужденци. Това си е преценка и на ръководството, но важното е да се дава предимство на треньорите.
Любо е „местно чедо“, познава историята и амбициите му са да надгражда в професията и да става по-добър.

Да ви върна пак към изминалия сезон, какво не достигна на ЦСКА да е още по-близо до титлата?
– Имаше доста промени – на треньори, на състезатели, всичко се правеше в движение. Условията за подготовка са добри, но понякога сред футболистите има личности, които не кореспондират със състава и не пасват.

Налице ли е вече основата, от която ЦСКА да атакува първото място, след като има стабилен треньор и ядро?
– Всичко е в ръцете на ръководството и на треньорския екип. Също и феновете помагат, но понякога и критикуват. Ако видят, че дадени ситуации не са добри, реагират – най-често първо към треньора, а после грабват и футболистите.

Как повлия анонсираното оттегляне на собствениците от клуба в началото на пролетта?
– Не мога да взема отношение по този въпрос.

Смятате ли, че Гриша Ганчев и Юлиан Инджов ще продължат да помагат финансово на клуба?
– Аз не мисля, че досега е имало някой да ги е тормозил, след като нещата се изпълняват вътрешно. Но това са неща от кухнята, г-н Ганчев е наясно с тях. Знаете, че наскоро имаше реплики покрай изборите към мен и към Жеков. Защо трябва да ставаме депутати? Но ние цял живот сме били дипломати чрез футбола, цял свят сме обиколили. Това си е индивидуално решение и подход.

Сега предстоят нови избори…
– Ще участвам пак.

В същата листа или имате и други покани?
– Ще видим. Има предложения, винаги се намират. Може и на друго място, но ще участвам. Защитавал съм държавата в над 90 мача като футболист, после като треньор. Защо да не помогна за българския спорт като ръководител? Преминал съм при толкова президенти… Има хора, които днес обичат себе си, а утре не обичат и родата си.

Кое ще е най-важното, за да изпълни ЦСКА целите си през новия сезон?
– Отборът има самочувствие и стимул след спечелването на купата. Тя е добра предпоставка за увереност и стабилна организация. Ясно е, че ще има някаква бройка попълнения, но това е преценка на треньора. Стига ръководството да уважи неговите предложения и да му позволят да носи по-голяма отговорност. Да не го прескачат. Любо иска да работи и да продължи още по-нависоко. Изградил е своето име и дано да изпълни работата си в ЦСКА.

Чуха се доста мнения, че е нужна промяна в БФС, за да има шанс ЦСКА за титлата, визират се и съдийските грешки в ущърб на тима…
– Феновете реагират най-често. Понякога съдиите търсят начин да поправят грешката си, но трябва и футболистите да са по-настоятелни, а не за 90 минути да имат три точни удара и пет над гредата и да се оправдават с грешката на рефера. Всеки греши. Но поне по-бързо да се вземат мерки, а не след седмица или месец да кажат – наказахме ги за 2 срещи.

По темата БФС – как приемате кандидатурата за президент на Димитър Бербатов, който тръгна към големия футбол под ваше ръководство?
– Пожелавам му успех. Както беше начело Михайлов, а преди него други хора, нека и това поколение да ръководи, щом има желание. И той, и Стилян, и Мартин играха на високо ниво, нека да се сблъскат и с ръководната дейност. Дай Боже, да помнят и с мен какво са си говорили за футбола преди.

И за финал – с какви емоции приехте завръщането на първия ви клуб Локомотив Сф в Първа лига?
– Там е минало детството ми. Беше много трудно през тези 4-5 сезона. Ръководителите на клуба са бивши футболисти на тима, пребориха се с доста трудности с бизнеса, но успяха. Локомотив е история, от дълги години. Желая им успех – млади треньори, млад състав. Локото си е Локо!