СКАНДАЛ! Ас на ЦСКА-София: Призоваваха ме да се разкарам от България! Наши фенове ме обиждаха на расистка основа

0

Когато Вив Соломон-Отабор слезе от самолета в Англия след завръщането си от първия си международен мач, телефонът му не спря да звъни, започва The Guardian. Повикванията обаче не бяха за участието му в мача на Нигерия срещу Бразилия, а за расистките звуци, които се чуваха в квалификацията на България с Англия. Роденият в Лондон Соломон-Отабор напусна Бирмингам, за да акостира в ЦСКА-София през миналото лято в търсене на ново приключения след седем години на „Сейнт Андрюс”.
Английското издание напомня, че първите мачове на Отабор за ЦСКА-София са били силни и са довели до повиквателната му за тима на „суперорлите” в мача срещу Сингапур. 24-годишният халф твърди, че след случката на мача България – Англия той многократно е обиждан у нас на расистка основа, като това се случва дори от фенове на неговия отбор.

„Не гледах мача, но когато слязох от самолета, телефонът ми започна да звъни. Всички ме питаха дали това се случва и с мен. Призоваваха ме да се прибера в Англия и да се разкарам от България. Бях изненадан, защото дотогава не се беше случвало такова нещо. Това бяха някакви глупави хора, невежи, които нямат знание и образование”, каза той пред авторитетното английско издание.

По време на мача от Купата на България срещу Арда през декември той напомни, че е станал жертва на маймунски звуци от домакинските фенове. Дикторът на стадиона призова това да се спре, тъй като срещата ще бъде прекратена, а Арда бе глобен с 36 хиляди лева. „Алармирах, когато чух тези звуци мен от феновете на Арда и беше труден момент. Получавах агресивни обиди, а един фен изрече думи, които аз не мога да ги кажа. Най-лошо е, че съм сам тук. Не съм живял в друга страна преди и не се усещам много комфортно. Просто се затварям в себе си и оставам вкъщи – това правя”, допълни той.

„Не съм имал проблеми на улицата в София или нещо подобно. Мисля, че това идва от главите на хората. В клуба ми всички са фантастични. ЦСКА е страхотен отбор с голяма история и всеки се гордее с него. Уважаван е и така е масовото мислене. Всички са мили и приветливи, но има и глупави хора, които съсипват тези неща, което не е хубаво за човек, идващ от Англия. Случвало ми се е и наши фенове да ме обиждат на расистка основа в социалните мрежи. Там е по-лесно, тъй като просто ги блокирам”, акцентира още крилото на ЦСКА-София.