Осиек плаши ЦСКА-София с босненски голмайстор (ВИДЕО)

0
Mirko Marich

ЦСКА-София ще трябва да внимава много с младата звезда на Осиек Мирко Марич във втория кръг на Лига Европа. 24-годишният босненски нападател е голмайсторът на тима и започва третия си сезон в състава. Високият 188 см таран е роден в градчето Груде в Босна и Херцеговина. Юноша е на Широки бриег и дебютира за представителния тим през сезон 2012/13 г. В рамките на две кампании записва 39 мача и 10 гола в първенството и през 2014-а Динамо Загреб придобива правата му. Марич обаче е преотстъпен на Локомотива Загреб и играе там… два сезона и половина.

Най-успешно босненецът се представя през 2015/16 г., когато в 38 срещи бележи 12 пъти – 8 за първенство, 3 за купата и 1 в Европа.

През лятото на 2016-а Мирко впечатлява на международната сцена, отново с екипа на Локомотива, като в 8 срещи бележи 6 пъти (3 на Санта Колома, 2 на РоПС Рованиеми и веднъж на Генк). Изявите му впечатляват унгарския Види (тогава под името Видеотон) и в началото на 2017-а Марич е привлечен от маджарите.

До този момент той така и не е записал дори минута с екипа на Динамо Загреб, чиято собственост е бил. В Унгария на нападателя не му потръгва и за 9 месеца в тима изиграва само 20 мача с два гола във всички турнири. След като босненският таран не оправдава очакванията на Динамо Загреб и Види, големият печеливш се оказва Осиек.

В началото на септември 2017-а клубът успява да се договори за играча и той започва възхода си. През своя първи сезон записва 29 мача и 11 гола – 7 за първенство и 4 за купата. А през изминалата кампания блесна в пълна степен. Таранът бележи 18 гола в 34 шампионатни срещи, добавя и по още едно попадение за купата и в Лига Европа. Прави впечатление, че реализира и на големите тимове – през изминалия сезон го прави два пъти срещу Риека и по веднъж срещу Динамо и Хайдук Сплит.

Любимата му жертва е Хайдук, като е наказвал гранда цели 5 пъти в кариерата си.

Само за 2 години в Осиек Марич вече има 70 мача и 31 гола във всички турнири.

Той е натрупал доста опит и на международната сцена, като е записал 29 участия и 10 попадения за Широки бриег, Локомотива, Види и Осиек. А има мачове и за националните формации. Като юноша играе за Босна и Херцеговина. През март 2014 г. обаче получава хърватско гражданство и три години по-късно дебютира за представителния тим. Марич играе два пъти в провеждания в Япония турнир Кирин къп. Оттогава обаче не е викан при мъжете. За младежите на Хърватска пък е записал 3 мача и 2 гола.

Марич е доста здрав физически нападател, а силният му крак е левият. Доста е опасен с глава, а профилът му е на класически консуматор. Прави впечатление, че огромна част от головете на Марич са от вратарското поле, което говори за отличното му позициониране. Именно той се очертава да е най-голямата опасност за ЦСКА-София. Точно Марич е и най-конвертируемият футболист в Осиек, но засега клубът успява да го задържи въпреки големия интерес от Западна Европа.