Община Бургас осигури 1,2 милиона лева за Черноморец

0
stadion chernomoretz 7
-
-

Бургаската община осигури 1,2 милиона лева за Черноморец. Да, това е факт. Но… за рубриката на KotaSport.com – „KotaSport Ретро“.

Та, това се случва през 2005 година. Тогава в морския град се създава ФК Черноморец 919. Той е проект на кмета Йоан Костадинов и футболния бос Христо Порточанов. Клубът е създаден с цел да бъде напълно изолиран от местния футбол Ивайло Дражев, като в същото време е и нова амбиция на Порточанов, който преди това, на 29 февруари 2004 година напуска Нефтохимик/Тогава Нафтекс/, след скандал с Митко Събев. Малко по-късно е отнета и концесията на стадион Черноморец от Ивайло Дражев, чийто отбор в момента е вече стигнал в третия футболен ешелон.

От там тръгва и новият Черноморец, който получава лиценза за участие от Вихър/Айтос/  Старши треньор става Диян Петков, технически директор Емил Табаков, а в отбора са привлечени цяла плеяда популярни местни футболисти, като Митко Трендафилов, Милен Георгиев, Благо Митрев, Нено Ненов, Стефан Трайков, Милен Христов, Момчил Желев, Илиян Банев  и др. Отборът стартира мощно участието във В група и печели мач след мач. За целия сезон допуска само едно равенство и печели убедително промоция за втория ешелон. Става носител и на Аматьорската купа.

Интересно е обаче начина, по който клубът се финансира. Първоначално е осигурен капитал от 250 хиляди лева, платен изцяло от общинския бюджет. След това със съдействието на кмета Костадинов местните фирми и тези, които работят с общината поддържат парите на едно много добро ниво. За целия сезон бюджетът на ФК Черноморец 919 достига 1,2 милиона лева. Самата сума е казана пред медиите от Христо Порточанов. През лятото на 2006 година обаче в играта се намесва Митко Събев. Порточанов е изтикан от играта, а малко по-късно се сформира и ПСФК Черноморец АД, като общината апортира в общия капитал стадион Черноморец. По-нататък историята е вече печално известна….