ОБРАТ: ОАЕ няма да екстрадира Васил Божков

0
vasil bojkov

В последните часове на миналия месец главният прокурор Иван Гешев заяви, че Васил Божков, който е финансов благодетел на Левски, е задържан на територията на Обединените арабски емирства. Той подчерта, че ще направи всичко възможно да прибере българския олигарх и той да бъде изправен пред българския съд.

Заедно с Божков са задържани още две лица, едното от които се издирва с Европейска заповед за арест и е обявено за международно издирване чрез Интерпол, пише Dnes.bg.

Обвиненията към шефа на „Нове холдинг“ са, че стои начело на престъпна група, която е ощетила държавата с 559 млн. лв. Все още обаче официална информация от ОАЕ не е пристигнала у нас.

„Тече процедура по екстрадицията им. Ще се предприемат всички мерки, които законът позволява, те да бъдат доведени възможно най-скоро Но това не зависи само от нас, а и от местните власти“, обясни в събота наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Ден по-рано и Гешев заяви, че всичко зависи от държавата, в която са заловени като припомни, че безпрецедентно Сърбия вече над 5 години не екстрадира бившият банкер Цветан Василев.

България няма споразумение с ОАЕ

1 милион дирхама инвестиция в имот отварят вратите на Дубай за всеки. България няма споразумение за реадмисия с Обединените арабски емирства, но практиката показва, че федералната монархия често отказва екстрадиция по различни причини дори на малкото страни, с които има подписани такива споразумения, пише „24 часа“.

Местното законодателство негласно защитава хората, вложили средства в благоденствието на страната. Инвестиция в собственост за поне 1 милион дирхама (275 хил. щатски долара) дава възможност за получаване на резидентска виза, тоест разрешение за пребиваване, което може да бъде разширено и за членовете на семейството. Най-добрият вариант за хора, разполагащи с подобни активи, е чрез инвестиции в недвижими имоти от висок клас.

Арестите досега

Вчера бе задържан и сътрудникът на бизнесмена Васил Божков – Борис Бекяров, собственик на известна столична галерия. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев.

Съдът прие изцяло искането на Специализираната прокуратура за задържане, обосновавайки това със събраните по досъдебното производство доказателства. От тях се налага изводът за наличие на обосновано предположение, че обвияемият е съпричастен с повдигнатите му обвинения, налице е и опасност да извърши ново престъпление.

Настоящият шеф на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление. Той е бил разпитан по разследването срещу бизнесмена Васил Божков, след което е освободен срещу „парична гаранция“. Не е ясно дали е правил самопризнания по случая.