Новите в ЦСКА – надежда или разочарование?

0
cska
Снимка: cska.bg

ЦСКА се завърна в Европа след 4-годишно отсъствие, побеждавайки латвийския ФК Рига с 1:0 на стадион „Българска армия“ пред около 11 000 „армейски“ фенове.

Дебют за „червените“ в официалните срещи записаха някои нови попълнения – словашкият национал Борис Секулич, който е десен краен бранител, както и крилото, дошло от френския елитен Сент Етиен – Жоржиньо. В това число може да включим и 17-годишния Валентин Антов, въпреки че той вече е играл за ЦСКА в официален мач, но до момента бе записал твърде малко минути и така до някаква степен може да се счита като ново попълнение.

Как обаче се справиха новите попълнения в отбора?

Ще започнем с португалското крило Жоржиньо, който може би направи най-силно впечатление от всички нови. Още в контролните срещи той загатна за своите качества с бързината си, както и с добрите включвания от дълбочина. Снощи затвърди това впечатление, като на няколко пъти дори се озова на чиста стрелкова позиция в наказателното поле и бе в ролята на централен нападател, какъвто на ЦСКА липсваше снощи. Жоржиньо бе и близо до гола след тези си включвания, като се наложи на няколко пъти намеса на латвийския страж на гостите. Едно е сигурно – португалецът загатна за великолепните качества, с които разполага, като това бе прието равнодушно и от феновете на ЦСКА, които останаха доволни от неговите изяви, аплодирайки го след края на срещата.

Другото ново попълнение в ЦСКА, което записа дебют в официална среща, бе словашкият национал Борис Секулич, който игра 90 минути за „червените“ при успеха снощи. Десният бранител също остави добри впечатления с играта си, като умело успяваше да затвори бързоногия флангови футболист на Рига – Джордж Дейвис, който на няколко пъти показа уникална скорост, излизайки от дълбочина по подобие на Жоржиньо. На него обаче му бе оказано сериозна съпротива от Секулич, който бързо го затваряше, а и бе подкрепен на няколко пъти от централния бранител Божидар Чорбаджийски. Словакът също така се включи и в офанзивен план, доставяйки няколко опасни центрирания за своите съотборници. Все пак за футболист на подобна позиция е нужно време за адаптация както към колегите му в отбрана, така и към тези в офанзивен план.

Последното „ново“ попълнение е Валентин Антов. Младият централен бранител, който снощи игра като дефанзивен полузащитник, определено изпитваше трудности в началото на първото полувреме, в което имаше няколко грешни подавания, което е напълно нормално предвид крехката възраст, на която се намира – 17-годишен. Освен това срещата беше доста важна за всички в отбора, тъй като това бе завръщането на ЦСКА в Европа от четири години насам. Също така и публиката, която бе многобройна, е доста взискателна, а това няма как да не е оказало влияние върху неговото представяне в първите минути. През втората част обаче Антов излезе коренно променен и се представи на високо ниво, помагайки на своя отбор да задържа топката продължително, а и се включваше в офанзивен план немалко пъти. Така младият футболист показа, че разполага с голям потенциал, а на нас тепърва ни предстои да разберем докъде ще бъде развит той.

Все пак е рано да се правят изводи за играта на футболистите, а и са възможни някои рокади в ЦСКА, защото има още нови попълнения, които вчера не играха – Стивън Перейра (централен бранител), Жанио Бикел (халф), Данте Стипица (вратар), както и привлеченият вчера нападател Мауридес Роке Жуниор. Освен това с травми са и двама от твърдите титуляри от миналия сезон – Кирил Десподов и Станислав Манолев, които скоро трябва да се завърнат в игра.
ЗВЕЗДЕЛИН ХРИСТОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашия коментар тук
Моля, въведете името си тук