Новият треньор на Арда: Люпко Петрович ми е ментор! Искам успехи и престоят ми да се запомни

0
-
-

През изминалата седмица Арда обяви назначението на сърбина Славко Матич за нов старши треньор на тима. Той замени на поста освободения Георги Чиликов. Дни преди официалния дебют на Матич начело на кърджалийци той отговори на въпросите на „Тема Спорт“. В събота Арда гостува на ЦСКА-София на „Българска армия“, на който стадион Матич игра през сезон 2005/06.

Г-н Матич, бързо ли се разбрахте с ръководството на Арда и кое ви накара да приемете офертата им?
– Да, бързо постигнахме договорка, почти веднага след като получих офертата от ръководството на Арда. Не съм мислил много.

Какви са първите ви впечатления от Арда и най-вече видяното в контролата с Берое?
– Доволен съм от видяното в контролата с Берое. Хубаво е и че победихме. Момчетата приеха нещата, които правихме на тренировките, и приложиха всичко. До спаринга имахме четири занимания. Показаха характер и че могат да изпълнят това, което искам от тях. Така че впечатленията ми са положителни.

Следили ли сте преди идването у нас първенството ни?
– Винаги следя първенствата, в които съм играл като футболист или съм работил като треньор след това. Интересувах се от шампионатите на България, Словения, Катар, Саудитска Арабия. Специално за българското първенство тази година изгледах на живо много мачове. Сега гледах и доста срещи на Арда на записи, така че съм запознат с качеството на почти всички отбори в Първа лига.

Имахте ли и други предложения?
– Да, имах оферти от други два отбора от Сърбия, от Суперлигата, но мисля, че Арда и България са по-добър излаз за мен. Затова и приех тяхното предложение.

Доволен ли сте от условията за работа и базата в Кърджали и Момчилград?
– Няма как да не съм. Условията са перфектни. Аз и екипът ми имаме всичко, което ни трябва и ни е необходимо за постигане на добри резултати и развитие на отбора. Имаме спокойствие, хубави терени. От нас се иска само да работим на сто процента за Арда и вече го правим.

Каква е вашата лична амбиция и постави ли ви ръководството на Арда конкретна цел?
– Всеки има своя амбиция и аз не правя изключения. Искам да постигна успехи с Арда и престоят ми да се запомни. До края на годината ни предстоят шест мача, като два от тях са с ЦСКА и един с Левски. Искам да имаме лице и разпознаваем стил. Да знаем какво правим, когато имаме топката и когато я отнемаме. Искам да спечелим максимален брой точки, но е важен и начинът, по който ще го направим.

Да очакваме ли нови попълнения, които вие да доведете в тима?
– Сега сме фокусирани само върху тези шест мача, за които стана дума. За попълнения има време да се говори през зимната пауза. Пак казвам, засега съм много доволен от футболистите, които са тук. Те работят добре, слушат указанията ми, дисциплината е на високо ниво и няма как да не съм доволен.

Бихте ли разказали малко повече за треньорската си кариера?
– Започнах в ОФК Београд, където първо водих юношеския отбор. След това заминах за Катар, където четири години бях треньор на втория отбор на Ал Ахли Доха. После се върнах в Сърбия. УЕФА Про лиценз получих в Босна. Така станах старши треньор на Напредък Крушевац. В Сърбия работих още в Нови Пазар. Опитах късмета си в Словения в Завръч, Копер. Реших, че е дошло време пак да се върна в Катар, но вече като старши треньор на Ал Шамал. Имах период и в Китай, във втородивизионния Нантонг. И за последно в Саудитска Арабия в Ал Нойоом. Сега приех ново предизвикателство – Арда.

Кой е треньорът, който е оказал най-голямо влияние за развитието ви? У нас, в ЦСКА, работехте с Миодраг Йешич?
– Мисля, че всеки млад треньор трябва да има свои ментори. Аз мога да кажа, че имах късмета да работя и да съм приятел с много големи наставници в Сърбия. Един от тях е Бора Милутинович, който е участвал на пет световни първенства. Покойният Илия Петкович също има едно световно и работихме в Катар. Милован Райевац, също участвал на мондиал с Гана през 2010 година, Люпко Петрович, с когото също съм в контакт… Това са моите ментори и хора, с които съм и приятел, и обичам да говоря за футбол. Те ми помагат много с техния опит.

loading...