Нова версия за стрелбата и Георги Йомов

0
Снимка: cska.bg
-

Нова версия за невероятния екшън с двама простреляни, в който бяха замесени националът по футбол Георги Йомов и гаджето му Ария, прочута попфолк певица. Жесток побой над футболиста от ЦСКА и брат му Теодор е предшествал стрелбата на баща им Цецко в краката на двама мъже на бензиностанция на Околовръстното шосе в София.

Това стана ясно на заседанието в Софийския районен съд за гледане на мярката за неотклонение на Йомов-старши, съобщи „Телеграф“. Той е обвинен за закана за убийство и хулиганство. Инцидентът стана на 16 май т.г. малко след 22 часа, след като две компании се скарали. Според едни информации поводът бил паркирана кола. Според други непотвърдени официално източници обаче искрата на скандала била запалена заради обидни реплики за жена.

Защитата на Цецко Йомов твърди, че синовете му са били нападнати и имат медицински свидетелства за боя. В разгара на екшъна един от тях е позвънил на баща им и той пристигнал. Разследването е установило, че 43-годишният Йомов извадил пистолет, насочил го към И.

Петров и стрелял в левия му крак, след което насочил пистолета и към М. Вълчев и прострелял и него в левия крак. Бащата на футболиста е обвинен и за това, че се е заканил с убийство на Петров, като насочил оръжието към него с думите: „Ще ти пръсна главата“. Защитата обаче твърди, че са стреляли двама души – бащата и един от синовете.

В съда стана ясно, че присъстващите наоколо свидетели се уплашили и хукнали да бягат към близките сгради. Тодор Йомов и баща му не бяха открити от полицията и затова тя започна да ги издирва. Предадоха се на следващия ден заедно със законно притежавани оръжия. И двамата бяха задържани за 24 часа, но на 18 май Тодор излезе от ареста.

Разследването в Софийската градска прокуратура за опит за убийство бе преквалифицирано в закана за убийство и поето по компетентност от Софийската районна прокуратура. Цецко Йомов бе задържан за 72 часа, но адвокатът му обжалва прокурорската заповед и тя падна.

Така посред нощ мъжът излезе на свобода за няколко часа. На следващия ден се яви в Софийския районен съд, който гледа мярката му за неотклонение и поиска да му бъде наложена по-лека от арест. Неговият адвокат пледира, че е действал в условията на неизбежна отбрана. Прокуратурата поиска „задържане под стража“ и съдът наложи такава.

Белезниците щракнаха на ръцете на Цецко Йомов още в съдебната зала. Мотивите на съда да го остави в ареста са, че има обосновано предположение за съпричастност към престъплението и опасност да извърши друго. Съдът каза още, че ако Йомов-старши е искал да защити нападнатите си деца, е трябвало да остане на място до пристигането на полиция и линейка, а не да изчезне.

Стрелбата е била със стоп патрони, но от упор, и затова двамата мъже са с наранявания. Първоначално те бяха откарани във ВМА. Единият от тях е оставен за лечение там, а другият е получил лекарска помощ и е изписан по негово желание.

При първоначалните действия на полицията за изясняване на случая е установен и разпитан 24-годишен мъж, който дал обяснения, свързани с инцидента, съобщиха от МВР. На място е открита колата на футболиста от ЦСКА Георги Йомов. В първите часове след стрелбата играчът на „армейците“ заяви пред сайта на ЦСКА, че не е замесен в престъплението и е вкъщи – жив и здрав.

По-късно обаче стана ясно, че е присъствал на екшъна. Йомов бе извикан в полицията и разпитан. Пред криминалистите той казал, че на бензиностанцията между него и брат му, и непознати за тях възникнал конфликт. В разгара му единият от Йомови се обадил на баща им, който пристигнал и се включил в разправията, а след това стрелял.

Във фаталната вечер Ариа е трябвало да пее и забавлява русенски абитуриенти в популярна дискотека в града, но участието й изненадващо за тях пропаднало. Тя спряла да си вдига телефона към 22,30 ч., около времето, когато се разигравал екшънът на столичната бензиностанция. Певицата така и не дошла, а абитуриентите се задоволили с музиката на диджей.