Нова футболна школа се роди в София

0
razvitie mladi futbolisti emblema 1
-
-

Група млади треньори създадоха нов клуб „Развитие на млади футболисти“. Новината съобщи един от основателите Велизар Христов в специално интервю.
Вижте какво разкри той пред специализирания сайт за детско-юношески спорт в България. pic big 3
„Стартираме проект, който е продължение на наша дейност. От около година и половина имаме дейност, която се нарича Развитие на млади футболисти. Това е под формата на футболно училище, както го нарекохме. Децата идват сутринта, закусват с нас, имат лекция на дадена тема, даден елемент от футбола. След това веднага го пренасяме в практиката. Имат обяд, свободно време, след това идва втора лекция, втора тренировка и затваряме процеса. Около 6-7 часа те са заедно с нас. Мислим за футбола и за социалния елемент.
Докато се чудехме как ще се казва клубът ни, нямахме никакви идеи. Всеки изхождаше от родното му място, нещо носталгично. И Радослав Симеонов каза: „Ние си имаме дейност.“ Това се пренесе и в новия клуб – Развитие на млади футболисти“, каза Велизар Христов.
Екипът на новия клуб се състои от Велизар Христов, Радослав Симеонов и Росен Арабаджиев. Към момента работят с деца в три възрасти 2006, 2007 и 2009.
„С Ради се се открихме преди 3-4 години. Паснахме си като стил на работа, като отношение към работния процес. Привързахме се един към друг. Аз работех в Олимпия, имам 10 години стаж в детско-юношеския футбол. Oтидох да работя в школата, в която той работеше – Витоша 13. Две години там работихме заедно и усетихме, че процесът, който създаваме, е доста ползотворен за децата. Имахме добри резултати. Миналата година децата, родени през 2006 година, станаха републикански шампиони. Движеха се добре и тази годинa. Сега решихме да направим нещо сами. Ще го направим така, както го искаме“, коментира Христов.
Треньорите са възложили тежката и отговорна задача на децата да си измислят прякор, както и да изберат цветовете на екипировката.
„Тези три набора към момента са ни основни. Не искаме да се надскачаме. Нямаме намерение да взимаме деца „на килограм“, както и много треньори. И тук да стане процес за такси. Това не ни е проблем. Имаме човек, финансово стабилен, който ни подкрепя и стои зад нас. Помага ни по всякакъв начин. Сформирахме екип от трима души и всеки си знае ангажиментите. Нашата цел не е да започнем с 200 деца. Тези деца, които са с нас, имат потенциал. Някои от тях са с мен вече 10 години. От 3-годишни, сега са на 13″, заяви младият специалист.
В момента отборите на Развитие на млади футболисти тренират на терените на „Баухаус арена“, на „Академик, 4-ти км“, на Национална база Бояна. От новия сезон клубът ще играе мачовете си на НФБ.
„Идеята на клуба се крие в емблемата. Ние сме си я правили. Тя е доста подробна. Това, което имаме като разбиране за играта, е втъкано в нея. Нашата идея е да развиваме млади футболисти. Не просто да им даваме шанс да играят в разни първенства, да печелим или да губим мачове. Целим да ги изградим. Изработили сме наша собствена методика, която сме взаимствали от водещи методики по света. Имах възможността да бъда на стажове в Атлетико Мадрид, Ливърпул и Чарлтън. Миналата година работих малко с Милан. Преминах доста семинари, които са свързани с подрастващи.
Четирите цвята на емблемата, са четирите елемента, които всеки футболист трябва да притежава – техника, тактика, физика и психика. Без един от тях няма да имаме елитен състезател. Ние трябва да изграждаме и четирите елемента. Между тях сме вписали и четири добродетели, които смятаме за задължително условие всяко дете да притежава, когато идва при нас или ние да продължим да изграждаме. Това са уважение, смелост, честност и смиреност. Всеки един е добре премислен от нас и в отделни ситуации следва да се проявява, за да може футболът да не е просто една игра, която води от обединяване или разединение на хората, а да е градивен елемент за нещо много повече в живота.
Емблемата ни е малко сложна, затова я опростихме. Направихме едноцветна, за да стои добре на екипите. Всеки един момент, в който дори ние се отклоним, поглеждайки емблемата, ще знаем накъде сме тръгнали. Понякога на тренировка, когато някое дете прояви липса на някой от тези елементи, му се показва емблемата. Учим се с това. Доста е възпитателно. Смятаме да продължава по този начин, да им даваме шанс, да ги изграждаме пълноценно и кръгът да бъде затворен“, обясни Велизар Христов.
„Тръгнахме си по собствено желание от Витоша 13. Нещата минаха нормално. Това, че се разделяме, не следва, че се отдалечаваме. Ще се виждаме, както с ръководството, така и с треньорите, играчите, родителите, кръгът в България е толкова малък“, добави Христов.
В момента интерес към играчи на Развитие за млади футболисти има от Лудогорец и Левски, но децата остават верни на своя отбор.
„Имаме ядро на отбора (2006). В момента нямаме нужда от други деца. Нашето разбиране е, че не искаме да съберем всяка година тези, които се представят най-добре, защото децата се развиват лавинообразно. Сега са добре, на следващата година ще има затишие, после пак ще изпъкнат. Най-обичайният метод в България е да се взимат най-добрите в момента и когато им падне формата, да се взимат други. Ядрото от играчи вече е шеста-седма година заедно плюс няколко, които се вписаха в отбора. Те са на изключително ниво като отношение помежду си. Чисто футболно са готови да вървят напред. Ние сме готови да ги изчакаме. Да им помогнем. А не да заменим някого, когато е в лек застой. Пътят е дълъг. Когато се познаваме, доверието е изключително“, обяснява Велизар.
„Поставяме си за цел тази година да бъде ползотворна за нас тримата. Да изградим екипа на по-добро ниво по отношение на доверие, комуникация, разбирателство, защото смятаме, че добрият екип ще доведе до бъдеща реализация на школата и най-вече на децата. Правим футболен картон, медицински картон на децата, наша методика. Ще има външно оценяване, ще идват други треньори, с друг поглед, защото ние свикваме с децата и е редно някой да дойде и да каже не толкова негативните неща, а заради позитивните“, коментира Христов.
От клуба изграждат конкакти с отбори от съседни държави – Вардар (Скопие), с отбори от Ниш, ПАОК… Планират всеки месец контроли с чужди тимове.
„Няколко иновации предстоят да се реализират в нашата школа, те ще подобрят процеса чисто на интелектуално ниво. Ще обогатят познанията, както на нас, така и на нашите деца. Предстоят да пристигнат от Германия и от САЩ софтуери, които ще подпомогнат изцяло реакцията, координацията, ориентацията, връзката помежду им“, съобщиха още от Развитие на млади футболисти.

loading...