НКП с позиция за расисткия скандал,иска спешен дебат

0
-

Във връзка със скандалните инциденти около футболната среща между отборите на България и Англия (проведена в град София на 14.10.2019 година) и последвалата ги кампания от масови арести и административни наказания на привърженици на Левски, които за пореден път бяха удобно „посочени“ като „Главните виновници“ за проблема, „Националният клуб на привържениците на Левски“ иска да уведоми всички заинтересовани страни за своята официална позиция.

За пореден път заявяваме, че репресивният подход към решаването на проблема няма да изпълни функцията на „панацея“, а по–скоро ще доведе до „замитането на срамните истини под килима“ до следващия път, в който те отново ще излязат на дневен ред в българското общество.От „НКП“ на Левски отдавна изразяваме категоричната си позиция, че в основата на решаване на проблема със спортното хулиганство и с престъпленията срещу спорта като цяло стои превенцията, работата с младите, целевите образователни програми и създаването на алтернативи на агресията, насилието и податливостта към съвременните пороци и зависимости.
Винаги сме били последователни в това свое становище и в желанието си за започване на диалог със заинтересованите страни. За тази цел настояваме за постепенното систематично въвеждане на първо време в любимия ни клуб на система от добри практики и механизми за справяне с проблема.
В края на месец юли тази години отправихме официална покана към собствениците и ръководството на ПФК „Левски“ АД за среща с тях, на която да представим за обсъждане нашето „ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ДОГОВОРЕНОСТ ЧРЕЗ ОФИЦИАЛИЗИРАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ПФК „ЛЕВСКИ“ И НКП „ЛЕВСКИ“ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН“. В този документ сериозно е застъпен проблемът със зловредните прояви от срана на публиката, водещи до наказания и глоби за Клуба, както и методи и мерки за справянето с него. Идея беше тази среща да се проведе при условията на най-широка представителност от страна на „синята общност“. Поради тази причина отправихме покани до представители на най-изявените софийски фракции, регионални структури и фен-клубове на привържениците от цялата страна и чужбина. Отговор на поканата за среща така и не получихме!
На 03.09.2019 година изпратихме официално предложенията си за работа до ПФК „Левски“ АД и редица медии. Те бяха публикувано и на нашия официален уеб сайт. Тази дейност остана отново без резултат. Нямаше отговор от страна на клуба, а медиите не реагираха по никакъв начин!
Със съжаление констатирахме, че и до ден днешен от страна на ПФК „Левски“ АД няма никакъв интерес, нито потенциал клубът да заеме своето водещо място в предложената му съвместна инициатива, като предпочитаната тактика е на щрауса, който „си заравя главата в пясъка“, а водещата концепция на ръководството може да се формулира като „няма човек – няма проблем“, в случая „гоним феновете – решаваме проблемите“.
За съжаление една такава политика води и ще води неминуемо в бъдеще само и единствено към задълбочаване на проблемите и нарастване на негативните последици от тях.
Предвид това, и водени от нашата решителност да не стоим безучастни пред нетърпящото отлагане предизвикателство, ние от НКП на „Левски“ решихме да инициираме един широк дебат, в които да поканим за участие представители на всички заинтересовани страни, в т.ч. Правителството, ММС, МВР, БФС, Общините и представители на всички клубове на привърженици на останалите отбори в страната.
Като първа стъпка информирахме за намерението си Министър–председателя, Министъра на вътрешните работи, Министъра на младежта и спорта и В.И.Д. Президент на БФС, като приложено изпратихме до всички тях предложението което отправихме към ПФК „Левски“ АД.
Вярваме, че по този начин подаваме ръка към всички, които имат интерес от решаването на проблема, защото вярваме, че всичко се корени в задружните ни усилия и само по този начин веднъж завинаги ще върнем радостта и удоволствието от любимата игра по българските стадиони.