Нестор не се справя с „производството“

0
nestor el maestro
Снимка: cska.bg
-

Силният човек в ЦСКА-София, макар и самият той в последно време да отрича това – Гриша Ганчев, рядко дава интервюта и затова, когато говори, предизвиква сериозен отзвук. Преди близо две години той застана пред клубната медия след поредния провален сезон, а една от най-запомнящите се реплики в изявата му бе, че от всички треньори, преминали през тима в последните години, съжалява за уволнението само на Стамен Белчев и Нестор Ел Маестро. Бизнесменът обясни думите си така: „Кой треньор, като изключим Белчев и Нестор, произведе играчи? Произведе? Едно е да си Реал Мадрид или Ливърпул да вземеш готови футболисти. При нас обстановката е друга. Ние трябва да разполагаме с такива играчи, които имат качества и да бъдат произведени. Затова им се плащат такива големи пари на треньорите. За да произвеждат играчи“.

С думата „произведени“ Ганчев имаше предвид развити футболисти и тезата му можеше да бъде защитена. Именно по време на първия престой на Ел Маестро в ЦСКА-София най-голям скок в израстването си направиха Божидар Чорбаджийски и Кирил Десподов. Вторият бе продаден и за доста сериозна сума в италианския Каляри.

Излизаме от миналото и се връщаме в днешни дни, когато грешката на Ганчев бе поправена и Ел Маестро отново заема треньорския пост в Борисовата градина. Сърбинът с британски паспорт вече кара осмия си месец начело на червените. Все още обаче няма никакви следи от „производство“ по време на втория му престой в клуба. Защото, от една страна, отборното представяне не е по вкуса на болшинството от феновете, а от друга – нито един футболист не е повишил нивото си под ръководството на младия специалист. Ясно е, че играчи като Мено Кох, Енес Махмутович и Тибо Вион са лимитирани и няма как да надскочат тавана си. Но хора, които са показвали, че разполагат с потенциал, като Марселино Кареасо и Тобиас Хайнц, не само че не вдигат класата си, но и свалят равнището. Колумбиецът не се чувства особено комфортно в схемата на Нестор, а норвежецът вече няколко месеца се намира в сериозна дупка, от която не може да излезе. Лятното попълнение Матиас Фаетон пък твърде дълго време беше енигма и на преден план излиза въпросът дали е бил надценен от скаутското звено, или просто треньорът не го използва по оптимален начин.

Не се намира и футболист, който да е бил подценяван от предишни треньори, но да изпъкне при Нестор. Такъв например бе през миналия сезон Маурисио Гарсес, а дори и Браян Морено, който се превърна в любимия жокер от пейката на Саша Илич. И двамата достигнаха двуцифрен брой попадения през миналата кампания, макар че имат куп дефицити. Легендата на Партизан обаче успяваше да извлече максимума от всички свои възпитаници, като знаеше силните им качества и разчиташе на непрестанни ротации. При Ел Маестро това не се получава. А футболистите не само не надграждат, но и някои от тях понижават нивото си. Интересно е каква е оценката на силната фигура в Борисовата градина за работата му този път…

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“