Нефтохимик с втора загуба в плейофа

0
deq lukoil neftohimik 48

Отборът на Левски София поведе на шампиона Нефтохиимик 2010 (Бургас) в полуфиналния плейоф помежду им от Efbet Супер Волей. Момчетата на Николай Желязков се справиха и се наложиха над бургазлии с 3:1 (27:25, 22:25, 25:18, 25:20) в третия мач от полуфинала, игран тази вечер в зала „Левски София“ в столицата.

По този начин „сините“ поведоха в серията, която се играе до 3 успеха от 5 мача, с 2-1 победи. Четвъртата и може би решаваща среща между двата тима ще бъде в събота (13 април) от 19,00 часа в зала „Младост“ в Бургас.

В началото на първия гейм на срещата шампионите от Нефтохимик успяха да поведат с 4:2 след атака през центъра на Красимир Георгиев и силна контра блок-аут на Иван Раич. Постепенно Левски изравни при 6:6 след атака на Владимир Гърков и грешка на Розалин Пенчев от гостите. Нефтохимик отново дръпна при 11:8 след две атаки на Пенчев и отлична блокада на Краси Георгиев, което пък накара треньорът на „сините“ Николай Желязков да вземе прекъсване. Това даде ефект и домакините стигнаха до 11:11 след сгрешен сервис на Иван Раич последван от силен ас и контра блок-аут от втора линия на Венислав Антов. Последва тайм-аут за Мартин Стоев и бургазлии, след което Левски поведе с 13:11 след блокада и контра на разпределителя Симеон Николов. Нови два аса на Антов – 15:11 и второ прекъсване за Мартин Стоев. Постепенно Нефтохимик съумя да стопи изоставането си до 16:17 след грешка на Светослав Гоцев от домакините и контра блок-аут на Раич. Бургазлии дори стигнаха до 18:18 след страхотна блокада на Раич. Шампионите излязоха и напред в резултата при 20:19 след атака в аут на влезлия като резерва за Левски Александър Къндев. Силна контра на Георги Петров и 21:19. Последваха две отлични атаки на Венислав Антов и 21:21. Двата тима продължиха да се борят за всяка топка и точка до 25:25, но в крайна сметка Левски измъкна гейма с 27:25 след две атаки блок-аут на Венислав Антов и Алехандро Торо.

След равностойното начало на втората част Левски дръпна с 6:4 след пусната топка на Симеон Николов и страхотна контра на Венислав Антов. Нефтохимик веднага изравни за 6:6 след сгрешен сервис на Майкон Морейра от домакините и контра блок-аут на Розалин Пенчев. „Сините“ отново поведоха за кратко при 9:7, след което последва ново равенство при 9:9. Последва грешка от сервис на Пенчев от гостите и отличен блок на Морейра и 11:9 за Левски. Атака и блокада на Георги Петров и поредно равенство – 11:11. Нефтохимик успя да поведе с 14:11 след блок-аут на Иван Раич и грешка на Владимир Гърков от домакините. Атака на влезлия като резерва Александър Къндев и две силни контри на Симеон Николов и 14:14. Бургазлии за пореден път излязоха напред в резултата при 16:14 след нови две атаки на Георги Петров. Сервис в аут на Раич и отличен блок на Майкон Морейра и 16:16. Силен ас на Къндев – 17:16 за „сините“ и прекъсване за Мартин Стоев и Нефтохимик. Играта продължи точка за точка до 19:18, след което последва бомбен ас на Симеон Николов – 20:18 и втори тайм-аут за Мартин Стоев. Това помогна и шампионите обърнаха до 21:20 след сервис в аут на Симеон Николов и две последователни блокади на Стеван Симич. Въпреки прекъсването за Николай Желязков и Левски, последва силна контра на Розалин Пенчев и 22:20. Нефтохимик успя да затвори гейма в своя полза при 25:22 след отлична атака на Иван Раич и изравни за 1:1.

На старта на третия гейм Левски бързо поведе с 4:1 след атака в аут на Иван Раич от гостите и отличен блок на Майкон Морейра. Нефтохимик успя да изравни при 5:5 и дори да дръпне с 6:5 след атака на Раич и три поредни грешки на „сините“. Разликата леко нарасна до 9:7 след страхотна изява при мрежата на Розалин Пенчев, което накара Ники Желязков да вземе прекъсване за домакините. Последваха силна атака от втора линия на Александър Къндев и грешка на разпределителя на бургазлии Светослав Станков и 9:9. Силна контра на Венислав Антов – 10:9 за Левски и тайм-аут за Мартин Стоев. Въпреки това, преднината на „сините“ стана 14:10 след два последователни аса на Алехандро Торо и блокада на Светослав Гоцев. Последва второ прекъсване за Мартин Стоев и Нефтохимик, но след него Торо реализира нова директна точка от сервис и 15:10. Двата тима продължиха равностойно и Левски запази аванса си до 20:15 след бърза атака през центъра на Майкон Морейра. Разликата стана 22:15 след грешка на Иван Раич от гостите и нова силна контра на Симеон Николов, след което играчите на Николай Желязков без проблеми спечелиха гейма с убедителното 25:18 след атака на Алехандро Торо и поведоха с 2:1.

Четвъртата част също стартира по-добре за домакините от Левски, които дръпнаха с 4:1 след бърза атака през центъра на Майкон Морейра, поредна контра на Симеон Николов и грешка на разпределителя на Нефтохимик Светослав Станков. Прекъсването за Мартин Стоев даде ефект и бургазлии веднага изравниха за 4:4 след две успешни атаки на Иван Раич и грешка на Александър Къндев. „Сините“ моментално си върнаха предимството при 6:4 след нова атака на Морейра и контра на Къндев. Последваха две грешки на домакините и 6:6. Левски за пореден път поведе с 9:7 след атака на Къндев и успешен блок на Светослав Гоцев. Преднината на домакините стана 14:10 след страхотна блокада на Симеон Николов и аут на Иван Раич от гостите, което пък накара Мартин Стоев да вземе тайм-аут за Нефтохимик. Предимството на „сините“ стана 17:11 след силни изяви на влезлия като резерва Кристиян Титрийски. Разликата стана 21:14 след поредна блокада на Гоцев. В следващите минути възникна сериозно напрежение между играчите на двата отбора, което успешно бе овладяно от първия съдия Симеон Иванов. При резултат 22:17 пък Кристиян Титрийски се контузи и бе заменен от Венислав Антов. В крайна сметка Левски спечели гейма с 25:20 след блок-аут на Алехандро Торо, а с това и мача с 3:1.

Най-полезен за Левски стана Венислав Антов с 19 точки (2 блока, 3 аса и 47% ефективност в атака – +8) за победата. Влезлият като резерва Александър Къндев, Майкон Морейра и Симеон Николов добавиха съответно 13, 12 и 11 точки за успеха.

За тима на Нефтохимик Розалин Пенчев също реализира 19 точки (1 блок, 2 аса, 50% ефективност в атака и 44% позитивно посрещане – +7). Иван Раич и Георги Петров се отчетоха с 12 и 10 точки, но и това не беше достатъчно за победа.