Нефтохимик и Черноморец сключиха договор за сътрудничество

0
-

Отборите на Нефтохимик и Черноморец подписаха договор за сътрудничество. Двата клуба ще работят заедно за интересите на бургаския футбол и ще си помагат взаимно. Всичко това звучи като приказка в днешно време, но е факт в края на 1996 година. Тогава босът на Нефтохимик Христо Порточанов и кметът на Бургас Йоан Костадинов  правят това възможно.

През този период Нефтохимик е един от шлагерите в българския футбол, а Черноморец е общински клуб, който се опитва да върне славните си традиции, след като е изпаднал в третия ешелон. Договорът включва размяна на играчи, финансово подпомагане от по-силния клуб и допълнителни клаузи.

В един период от време играчите на Черноморец дори се хранят в клубния стол на Нефтохимик, който тогава се намираше  в общежитието на НХК в комплекс Лазур. Сега там е Пето РПУ.

По силата на този договор в Черноморец са пратени да се обиграват футболисти като Стойко Сакалиев, Георги Чиликов, Антон Спасов, Даниел Христов, Тодор Янчев и др.

Сътрудничеството продължава до края на 1998 година. Тогава, след скандал с ръководството на акулите, Порточанов къса договора.

През този период президент на общинския клуб е Димитър Терзиев, а Руси Гочев изпълнителен директор. Тодор Райков е технически шеф. През лятото на 1999 година тимът влиза в А група. Тогава треньор е покойният вече Стоян Попов. Малко след това идват времената и на Ивайло Дражев…