Националите ветерани биха румънски депутати

0
natsionali veterani
-
-

Приятелската футболна среща между националния отбор по футбол на България за ветерани и футболния клуб на депутатите от румънския парламент завърши с успех на „лъвовете“ с 8:6. Тя се проведе на стадион “Генча” в Букурещ по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Домакин на събитието беше депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков, а сред специалните гости – посланикът на България в Румъния Радко Влайков и свещеникът на българите в Румъния Кирил Синев.

Химните на България и Румъния прозвучаха преди мача, последва динамична игра с много положения. Българите спечелиха сърцата на публиката на домакините, а също така показаха, че въпреки годините, не са загубили класата си.

“Мисля, че се представихме добре като депутати. Тази година пак има парламентарен футболен турнир, в който смятаме да участваме. Надяваме се да имаме време да се подготвим по-добре. Но сме доволни. Това е още една връзка между Румъния и България. Аз съм част и от двата народа – българския и румънския. Този път бях за Румъния, обикновено съм за България, защото кръвта ми е българска”, заяви специално за БТА Георги Наков.

“Това няма да е последната такава проява”, обеща на свой ред селекционерът на българския отбор Венцислав Рангелов. Той включи в днешната игра петима участници от славния национален отбор, спечелил четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Това са вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, председателят на Зонален съвет Велико Търново Бончо Генчев, както и Цанко Цветанов, Златко Янков и Илиян Киряков, които работят като треньори.

В групата бяха и участници на Евро 96 и на Световното първенство през 1998 година във Франция. Здравко Здравков пазеше днес българската врата, а Росен Кирилов и Радостин Кишишев му помагаха в защита. В групата беше и доскорошният национален селекционер на България Ясен Петров, който за пореден път доказа, че е майстор на паса и дрибъла в центъра на терена и пред наказателното поле.

„Българи юнаци“ скандираше публиката, когато Мартин Камбуров вкара гол още в първите минути на мача. Рекордьорът по голове в българското първенство изглеждаше най-свеж през цялото време.

„До 70-та минута бях най-добрият“, коментира с усмивка пред камерата на БТА Александър Александров в края на срещата.

След финала на мача посланикът на България в Румъния Радко Влайков връчи медали на всички играчи, две големи купи за двата отбора и по една малка купа на един от организаторите от румънска страна и на депутата Георги Наков – за спомен от срещата.

“Благодаря ви, че донесохте България в Букурещ. България е там, където има и един българин, така че днес сте били, с позволението на Негово Превъзходителство, посланици на България. Мисля, че няма по-добри посланици в този момент от златното ни поколение”, заяви пред публиката Георги Наков. Той изрази надежда този мач да бъде направен и на „Христо Стоичков Арена“ в Банат, където са банатските българи.

Във вторник българските футболисти ще посетят румънския парламент, където ще изслушат речта на Георги Наков по повод 24 май.

Ники Михайлов си тръгва до дни от Левски! Спешно му търсят отбор в чужбина…

loading...