Наркодилър натрупа дълг от 700 хиляди евро, ликвидираха го с безмилостно

0
178e11c06c3361ae7d6030b77bc890cf XL
-
-

Убийствата са обичайни за България, където само миналата година са извършени десетки. Въпреки усилията на полицията да разкрие престъплениятаq няма осъдителна присъда. Анализаторите отдават това на неефикасния и лесно поддаващ се на корупция съдебен и разследваща процес. С такъв коментар излиза агенция „Ройтерс“ на 15 юни 2005 г. Тогава мощна бомба, закачена върху паркиран мотор, избухва пред бл. 259 в столичния кв. „Гоце Делчев“ в 16,20 ч. От мощния взрив тежко са ранени седем души, сред които и пенсионерка на 74 г., която отивала до близкия магазин да пазарува.

Прозорците на близките жилищни блокове са изпочупени в радиус от 50 метра. По чудо в топлия юнски ден няма жертви. Мишена на атентата е наркодилърът средно ниво Никола Иванов – Бобъра. Моторът с бомбата е залепен до джипа „Мицубиши Паджеро“ на Бобъра. Според експерти на Дирекция „Оперативно-техническа информация“ (ДОТИ) бомбата от 600 гр тротил е задействана с дистанционно управление точно в момента, когато „обектът“ и двамата му бодигардове – Димитър Иванов и Атила Ахмед, са тръгнали да се качват в джипа. Иванов се връщал от среща с приятелката си, която живеела в съсъдния бл. 255. Тежко раненq Бобъра е откаран във ВМА, но оцелява. По-късно ще разкаже пред полицията, че той е видял човекаq сложил бомбата, дори искал да го догони, но не успял заради раните си. Иванов, смятан от МВР за основен дилър на марихуана и амфетамини в лъскавите столични нощни клубове, има сякаш три живота. И има опит в бомбените атентати.

На 6 февруари 2004 г. призори пред апартамента му на ул. „Костенски водопад“ № 6, където той живее с родителите и брат си – Виктор Иванов – Грудката, избухва половинкилограмово взривно устройство, задействано с фитил и капсул-детонатор. В жилището тогава се намират освен братята наркодилъри, родителите и баба им. От адския взрив блокът прилича на жилище в Сирия. Разрушен е асансьорът, избита е външната стена на апартамента на Бобъра, а на съседите им липсват външните врати. Жертви по чудо няма. По повод на този инцидент пресцентърът на МВР обявява, че братята са криминално проявени, регистрирани са за грабежи, апартаментни и автомобилни кражби, но през последните две години и половина продавали наркотици под „шапката“ на Антон Милтенов – Клюна. Зад гърба си Бобъра имал и преписка за опит за изнасилване.

Според най-популярната версия, разпространена в публичното пространство тогава, бомбата срещу Бобъра и Грудката била поръчана от Антон Милтенов-Клюна, защото докато той бил в затвора, братята започнали да работят за „смъртния му враг“ Златомир Иванов-Златко Баретата. На 8 октомври 2006 г. обаче късметът изневерява на Бобъра. Вечерта той заедно с охранителите си Николай Апостолов и Тони Димитров седят на маса в заведението „Амейзинг“, намиращо се близо до 73-то СОУ и бул. “Гоце Делчев“. Тройката е сама в бара и гледа футболната евроквалификация България-Холандия, която се играе под проливен дъжд в столицата. Освен тях са само барманът е сервитьорката. Минути след като Мартин Петров вкарва гола за България, в заведението влизат двама маскирани и откриват кръстосан огън с пистолети със заглушители. Никола Иванов получава девет куршума и умира на място.

Гардовете му Апостолов и Димитров са тежко ранени, но оцеляват в „Пирогов“.  Веднага след разстрела вътрешният министър Румен Петков заявява, че убитият Никола Иванов е отказал да сътрудничи на полицията за разкриването на извършителите на покушенията срещу него. Министърът допълва, че някои от атентатите срещу Бобъра са били заради “борба за разпределение на свиващия се наркопазар, в резултат от ефективността на работата на нашите и партньорски служби през последните 4-5 години”.

Според версия от местния ъндърграунд Бобъра е имал дългове към свои „контрагенти“ в размер на 700 хиляди евро. Те са били натрупани по различни схеми, но той не се е отчитал. Заради това и е бил ликвидиран.

“Това е един човек, който категорично е отказал да сътрудничи на полицията и трябва да е бил наясно, че съдбата му не би могла да бъде по-различна”, обяснява Петков, като допълва, че  с отказа си да сътрудничи на полицията, Бобъра се ”самопоставил извън закона”. Основната версия, по която работи полицията, е борба за разпределение на наркопазара в столицата. Спрягат се имената на Златко Баретата и братя Маргини. Но нищо повече. След убийството на Бобъра става ясно, че той е предчуствал покушението и е имал информация какво му се готви два месеца преди това. След атентатите станал много предпазлив и винаги ходел с охрана. Но и това не му помогнало особено. След ареста на бандата „Килърите 2“, ръководена от Валентин Янев-Бореца и Мартин Антов, МВР и спецпрокуратурата бяха категорични, че те са убийците на Никола Иванов-Бобъра. До момента обаче такива обвинения „Килърите 2“ нямат. Дали това убийство ще бъде разкрито или агенция „Ройтерс“ ще се окаже права – предстои да видим.