Накъде върви бургаският футбол

0
neftohimik chernomoretz 20

Футболът в Бургас е болна тема в последните години. Този спорт беше буквално разкостен, като сега се правят опити да се върне старата слава, както на Черноморец, така и на Нефтохимик. Трудно. Разрухата е много голяма. И все пак.

В момента Нефтохимик е на шесто място във Втора лига, като през есента направи едно много прилично представяне. Отборът е изграден от опитни футболисти и млади играчи, които тепърва ще търсят развитие. Наскоро шейховете се завърнаха на стадион Лазур, който бе преименуван на Ефбет арена заради спонсорството с едноименната компания за залагания. Наемът е поет от новия спонсор и е в размер на 360 хиляди лева годишно. Стадионът обаче има нужда от постоянна поддръжка, която струва скъпо. Това е ново перо в бюджета на клуба, което ще изисква допълнителни средства, и то солидни. Преди броени дни стана ясно, че ръководството иска помощ от общината в размер на 1 милион лева. Очаква се това да предизвика полемики, както в спортната общественост, така и в местния парламент, който трябва да реши дали парите да бъдат отпуснати. Така или иначе, основният проблем в дружеството остава финансирането. С много усилия и жертви на този етап ръководството осигурява средствата. За да има качествен скок обаче ще са необходими още ресурси.

Черноморец зимува на пето място в Трета лига – Югоизток и това представяне не може в никакъв случай да бъде определено като добро. Бюджетът на клуба е достатъчно солиден за третия ешелон, футболистите са подсигурени, както със заплати, така и със стимулираща схема да премии и бонуси. Не е тайна, че някои от играчите получават и траншове на ръка. При това положение през пролетта е повече от необходима да има израстване. Новият стар треньор Слави Костенски е млад специалист, който ще направи всичко възможно акулите да вдигнат нивото си. На този етап обаче представянето на Черноморец не отговаря по никакъв начин на името и амбициите на тази запазена футболна марка.

В региона текат процеси, които са тревожни. Поморие спря участието си във Втора лига, като морският град скоро едва ли ще има мъжки отбор на ниво. Там има и сериозни проблеми свързани с местния стадион и спортната база, които в бъдеще могат да се окажат бомба със закъснител.

Несебър се представи на очаквано ниво, завършвайки в средата на Трета лига – Югоизток. С тези пари и този потенциал – толкова. Там ще се залага на млади играчи, ще се търси стимулиране на ДЮШ на клуба, което е похвално. На този етап обаче няма ресурс за нещо повече.

Интересни събития има в Созопол. Там бе сменен президентът на клуба Панайот Рейзи, което бе логичен ход. Клубът има ново ръководство, но изпълнителният директор Румен Димон остава. Той е доказан професионалист и може да върне тимът отново във втория ешелон. В момента Созопол е лидер в Трета лига, а старши треньор е Маргарит Димов.

Карнобат очаквано се задържа в третия ешелон, но за нещо повече не може да се говори. Там се залага на играчи от региона и местни момчета.

Така в Бургас и региона футболът оцелява, но няма някакви големи надежди за бъдещи силни години. Липсата на сериозно финансиране, на целенасочена политика и тежкото минало оказва своето бреме. Какво ще се случи през пролетта ще стане ясно скоро.