Мото елитът идва през уикенда в Поморие

0

Тази седмица предстои второто домакинство на Община Поморие на кръг от Републиканския шампионат по мотокрос, като състезанието се явява и второ подред след рестарта на шампионата в Троян миналия уикенд.

Какво ново ни очаква в Grand Prix Поморие?
Като начало, надпреварата на мотополигон „Порой“, община Поморие, ще бъде в еднодневен формат, тоест квалификациите и състезателните маншове ще се състоят само в неделния ден, като за публиката това означава десет състезателни манша. Принципът на тренировките е комбинирана свободна тренировка и квалификация, която на практика определя и стартовите позиции за маншовете. Другото ново на мотополигон Порой е новата оросителна система, която бе изградена в периода от април. Със сигурност оросителната система е необходимост в днешно време, а прогнозата за времето обещава то да бъде слънчево и спокойно.
Шестият от общо деветте кръга на мотокрос шампионата през сезон 2019 обещава да бъде особено интересен, не само заради спецификата на пясъчното трасе на мотополигона, а и заради все повече открояващите се претенденти за националните отличия в отделните класове.
При най-малките пилоти от клас МХ65 след три поредни първи места на подиума, Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ, 235 т.) е начело в шампионата, следван от Венцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ, 200 т.) на второто място. Мирослав има спечелени седем манша от началото на сезона и по едно второ, трето и четвърто, което е отличен резултат за него. Венцислав пък няма спечелен манш досега през годината, което е допълнителен стимул за евентуална победа в Поморие. Въпреки, че е малко по-назад с точките, на сцената започва да набира сила Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 176 т.) – трети в класирането до момента. Четвъртата позиция при най-малките е за пилота от Троян Павел Доневски (Троян Моторспорт 01, КТМ, 142 т.), който отбеляза и стабилно четвърто място миналата седмица на домашното си трасе. Само на една точка след него и допълвайки топ пет в клас МХ65 е състезателят от МСК Девня Марцианопол – Тихомир Йорданов (КТМ, 141 т.), който пропусна троянското Гран При, но пък има зад себе си подиумно класиране тази година именно в Поморие.
При клас МХ85 Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ, 240 т.) също като Димитров от малкия клас е в серия от три поредни победи и шест спечелени манша и се отправя към черноморското трасе в качеството си на лидер в шампионата за този клас. Втората позиция в класирането е за Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 180 т.), който също не е слизал от подиума през изминалите три състезания и вече е готов за активна атака на най-високото място на подиума. Трети в класирането за шампионата се нарежда Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ, 167 т.), а четвърти е Станислав Гошев (Дамасцена Алба МСК, КТМ, 159 т.). Основният конкурент и на двамата наши пилоти е Золтан Ордог (Топкрос ТЦС Румъния, Ямаха, 135 т.), който в момента (с един кръг по-малко) е на петата позиция в шампионата.
Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Кавазаки, 223 т.) е лидер в класирането на състезателите до 18-годишна възраст в клас МХ2. В общото класиране на всички пилоти при 250-кубиковите машини (и 125сс двутактови) обаче без загуба в проведените досега 10 манша (пет състезания) се намира Майкъл Иванов (Тексим Мотор Спорт, КТМ, 250 т.). Иванов определя темпото в този клас и трудно позволява на останалите състезатели да го следват, но и той както всички останали се нуждае от тактика и късмет за постигане на целите си. Жулиан заема второто място при класирането на мъжете в клас МХ2 с актив от 195 точки, а трети е Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 185 т.), който си осигури кръг преди края на BMU Euro шампионата титлата в този клас и при мъжете и при младежите. Четвъртата и петата позиции в класирането са съответно за Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 171 т.) и Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли, КТМ, 165 т.). В клас МХ2 се завърнаха двама отлични пилоти – Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ) и Николай Малинов (Мотоспорт Варна, КТМ), което прави интригата в този клас все по-интересна.
Клас МХ1 на шампионата не е от най-многолюдните класове тази година, но въпреки това ставаме свидетели на интересни надпревари при 450-кубиковите машини. На чело на класирането в групата е Любомир Васев (Тексим Моторспорт, Ямаха, 228 т.), следван от победителя в Троян – Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 201 т.), а трети е Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 196 т.). В топ пет на състезателите от този клас влизат още Георги Исидоров (Мото Екстрийм Русе, Сузуки, 128 т.) и Харли Горов (Киппен МХ Рейсинг, 127 т.).

С девет спечелени манша от началото на сезона в клас МХ (23-39 годишни пилоти) лидер в класирането е Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ, 225 т.), втори е пилота от СК Велико Търново – Николай Колев (Хонда, 208 т.), а третото място с 190 точки е за Боян Янков (МК Орлите Добрич, Кавазаки, 190 т.). В по-горната възрастова граница (40 плюс), клас МХ40, със спечелени десет манша до момента, Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 250 т.) е непоклатим на лидерската си позиция. Втората позиция се заема от Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 183 т.), а трети е Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки, 172 т.). В общата група на МХ/МХ40 винаги е интересно и мотополигона в Поморие е едно от най-добрите места, на които може да се наблюдават единоборствата на тези опитни и мотивирани пилоти.
На днешната среща с медиите в Пресклуб България бяха кметът на община Поморие Иван Алексиев, общинския съветник и отговорник за трасето в с. Порой Неделчо Стайков, председателят на Гран При България Румен Петков и президентът на БФМ Богдан Николов. Домакините на предстоящото състезание край морето споделиха пред журналистите, че мотополигона е в много добро състояние и с нетърпение очакват пристигането на пилотите и техните екипи. Оросителната система ще бъде напълно готова за предстоящите стартове в неделя.
Второто Grand Prix Поморие за годината, със своя нов формат и подобрения се очертава интересно за участниците и публиката, като очакваме и гости от Турция, Гърция и Румъния, което е гаранция за един добър състезателен ден. Официалното откриване на състезанието е в неделя, 10:15 часа.

Оставете коментар

avatar
2000
  Абонирай се  
Известие от